Ertuğrul 1890

Ertuğrul 1890

Konu: 1887 yılında bir Japon heyetinin İstanbul’a gelmesinin ardından, iade-i ziyaret olarak Osmanlı fırkateyni Ertuğrul’un Japonya’ya gönderilmesi kararlaştırıldı. Sultan II. Abdülhamit’in doğuya açılma siyasetine hizmet edecek böyle bir gemi ziyareti, geminin uğradığı limanlardaki insanlara da Osmanlı’nın hâlâ bir cihan devleti olduğunu ispatlamış olacaktı.
Gemi, 14 Temmuz 1889 tarihinde 54 subay, 622 Harp Okulu öğrencisi, erbaş ve erler olmak üzere toplam 681 kişiyle yola çıktı. Gemide, Japon İmparatoru Meiji’ye sunulmak üzere bir Osmanlı imtiyaz nişanı ve pek çok kıymetli hediye bulunuyordu. Ertuğrul, rotası üzerinde bulunan birçok limana uğradıktan sonra Yokohama Limanı’na ulaşıldığında takvimler 7 Haziran 1890’ı gösteriyordu.
Ertuğrul, üç ay boyunca Japonya’da kaldı. Personel, her limanda olduğu gibi burada da büyük ilgi gördü ve resmî görevler yerine getirildi. Ancak kolera salgını, geminin yakasını bırakmıyordu. Bu sefer ciddi karantinalar gerektirecek boyutlara ulaşmıştı. Nihayet bu hastalık yüzünden yola çıkmakta gecikildi ve dönüş için 15 Eylül tarihi belirlendi. Bu tarih, Japon sularında fırtınalar mevsiminin ortasıydı. Nitekim gemi yola çıktıktan bir gün sonra şiddetli bir fırtına baş gösterdi. Dalgalar, gemiyi bordadan dövmeye başladılar. Bir ara, grandi direği çöktü. Derken, kömürlükler su aldı. İki gün boyunca dalgalar üstündeki mücadele devam etti. Artık ne geri dönebiliyorlar, ne ileri hareket edebiliyorlardı. Gemi sürükleniyordu. 18 Eylül Perşembe günü, gemi Kashinozaki’ye doğru yöneldi. Gemide bulunanlar için bir umut belirmişti. Git gide sahile yaklaşıyorlardı. Ancak sürüklendikleri bölge, kayalıkların tam ortasında bulunuyordu ve gemidekilerin bundan haberleri yoktu. Nihayet bütün gün sularla boğuşan Ertuğrul fırkateyni, saat 21’de bütün şiddetiyle kayalıklara bindirdi. Personelin çoğu, bu çarpma esnasında şehit oldu. Sahile yaralı olarak ulaşabilenlerin sayısı, ancak 69 kişiydi. Sonradan 150 kadar ceset toplandı ve fener yakınına gömüldüler. Bugün bu fenerin yanında, Türk-Japon dostluğunu simgeleyen bir anıt mevcuttur.

Oyuncular:

Yüzbaşı Mustafa (1890) / Murat (1985): Kenan ECE
Dr. Motosada Tamura: Seiyo UCHINO
Haru (1890) / Harumi (1985): Shioli KUTSUNA
Bekir Çavuş: Alican YÜCESOY
Osman Paşa: Uğur POLAT
Ali Bey (Gemi Kaptanı): Mehmet ÖZGÜR
Süleyman Bey: Tamer LEVENT
Hatice     (Bekir’in karısı): Melis BABADAĞ
THY Üst Düzey Sorumlusu: Murat SEREZLİ
Turgut Özal: Deniz ORAL
Dr.Kudou: Naoto TAKENAKA
Havaalanı (Tartışan yolcu)    : Hakkı Haluk CÖMERT
Oyuki    (Geyşa): Yui NATSUKAWA
Naci (Trompetçi): Cem CÜCENOĞLU
Sarkis: Erkan PEKBAY
Nomura (Japonya- Tahran Büyükelçisi): Toshiyuki NAGASHIMA
İmam Ali Efendi: Mert AYGÜN
Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı: Alper DÜZEN
Satou    (Muhtar): Takashi SASANO
Gentaro Fujimoto (Donanma Subayı): Yukiyoshi OZAWA
Yönetmen: Mitsutoshi Tanaka
Yapımcılar: Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı – © 2015 Ertugrul Film Partners * / Japonya
Uygulayıcı Yapımcı: Böcek Yapım / Türkiye – TOEI / Japonya
Senaryo: Eriko KOMATSU
Senaryo ve Tarih Danışmanı: Prof. Dr. İskender PALA
Görüntü Yönetmeni: Tetsuo NAGATA
Sanat Yönetmeni: Hakan YARKIN (Türkiye), Hidefumi HANATANI (Japonya)
Özel Efektler Direktörü: Hiroshi BUTSUDA
Müzik: Michiru OSHİMA
Gösterim Tarihi: 25 Aralık 2015
Dağıtım: Mars Dağıtım
Yapım: T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı