Geçmişin İzleri – The Railway Man

Oscar Ödüllü Nicole Kidman ve Colin Firth
GEÇMİŞİN İZLERİ’NDE

“Death Railway (Ölüm Demiryolu) olarak bilinen Tayland/Burma Demiryolu inşaatında çalışıp haytta kalmayı başaranların birçoğu savaş sırasında yaşadıkları konusunda sessiz kalmışlardır. Yani en azından gündüzleri sessiz kalmışlardır. Geceleri ise öfke ve kabuslarla geçmiştir. Yıllar sonar Eric Lomax sessizliğini bozmuştur. Askerlik günlerine dönüp hem psikolojik hem de gerçek zebanileri ile yüzleşmiştir. Eric, olağanüstü bir kadının yardımlarıyla kendisine yapılan sorgu ve işkencelerde hazır bulunan subay Takashi Nagase’i arar, bulur ve yüzleşir. Şaşırtıcı hayat hikayesini “The Railway Man” isimli kitapta anlatmıştır. Bu şaşırtıcı hayat hikayesi aslında tuhaf bir ironi etrafında dönmektedir: Eric’in küçük bir çocukken Edinburgh Waverley Gar’ına giren ve çıkan buharlı trenlerden büyülenmesi ile genç bir askerken Ölüm Demiryolu’nda işkence görmesi ve arkadaşlarının demiryolu inşaatında ölümüne çalışmalarına tanık olması.
Sessizliğini bir kez bozduktan sonra Eric öğrendiklerini – Aslında düşündüğümüzden daha iyi ve daha güçlü olduğumuzu, kırılganlığımızın gücümüzün bir parçası olduğunu, aşkın bizi en karanlık köşelerden çıkarıp alabileceğini – herkesle paylaşmak ister. -York’taki Railway Otel’de- Eric’in “Geçmişin İzleri” filminin yapımını bize emanet ettiği an bizim için en stresli ve zor andı. Bizden beklenen herşeyi yerine getirdik. Birlikte Edinburgh’e gidip onun hatıralarının bulunduğu heryeri gezdik – okulu-işyeri-trenlerin gidiş gelişini izlediği köprü- Çocukluğunun geçtiği eve gittik. Artık o evde yaşamakta olan genç çift döşemelerin altında oyuncak bir tren bulmuş. Tabi ki Eric’indi. Tokyo’ya gidip Takashi Nagase ile röportaj yaptık. Eric’in Berwick-upon-Tweed’de ki evine gittik ve benzersiz Bradshaw Tren Tarifeleri kolleksiyonunu inceledik. Tarifelerin bazıları o kadar eskiydi ki Atlı Posta Arabalarının hareket saatlerini bile gösteriyordu. Deniz kıyısında yürüyüşlere çıktık. Londra’ya ne zaman gelse Soho’da ki ofisimizi ziyaret ederdi. Biz bir kitabın haklarını aldığımızı sanmıştık ama aslında bir adamın hayatının bir parçası olmuştuk. Karmaşık, harika ve önemli bir adamın. Film çekmek zor iştir ama “Geçmişin İzleri” filmini çekmek daha bir zordu. Senaryoyu yazmak – kalbinin derinliklerinde ki karanlıkla sonuçta vardığı ışığın arasındaki dengeyi kurmak –zordu. Zaman geçtikçe Eric’in değişimine tanık olduk. İlk tanıştığımızda kitap yayınlanalı çok olmamıştı ve Eric’in Nagase ile yaptığı tarihi görüşmenin üzerinden çok az zaman geçmişti. Zamanla Eric’in halkın tanıdığı biri haline geldiğini, bu role uyum sağladığını, yaşadıklarını daha rahat anlatır hale geldiğini gözlemledik. Zaman aktıkça onun yaşlandığına ve naifleştiğine tanık olduk. İngiltere seyahatleri sona erdi. Dünya da Eric kadar hızla değişti. Eric’in Nagase ile
yüzleşmesi zamanında benzersiz bir olayken artık ulusları oluşturma sürecinde Gerçek ve Uzlaşı Komiteleri vardı. Öteyandan Eric ile ilk tanıştığımzda onun maruz kaldığı işkenceler insanlık tarihinde ki uzak ve barbarca bir döneme aitmiş gibi görülüyordu. Oysa şimdi suda boğma (water boarding) gibi işkence türleri sıradanmış gibi algılanıyor.
Yıllar ilerledikçe “Biz bu filmi hemen çekeceğiz.”den “Biz bu filmi Eric ölmeden çekmeliyiz.”e geldik. Bazen içimizde ki inancı kaybettik. Bazen birbirimize inancımızı kaybettik ama Eric bize olan inancını hiç kaybetmedi ve biz de kitaba olan inancımızı hiç yitirmedik.
İşin en zor tarafı tabi ki Eric karakterini kimin oynayacağıydı. Eric gibi olamıyordu kimse. Adayların birçoğu – Michael Redgrave, Robert Donat, Roger Livesey artık yoktular. Aklımıza gelen tek isim, kaybolmakta olan özellikleri – zerafet , gizlenmiş güç ve zeka- taşıyan Colin Firth’ti. Trene binip Berwick’e bizimle geldi. Eric’in salonunda oturdu. Tarihi tren tarifelerini inceledi. Birlikte güldüler. Eric güldüğünde her iki elini de kaldırıp ağzını kapattı. Mavi gözleri kısıldı ve ışıldadı. Muhtemelen Colin’I filme bağlayan senaryo kadar o gülüş de oldu.
Nihayet filmi çekiyorduk. O kadar keyifliydi ki bazen üzüntülü bir hikaye çektiğimizi unutuyorduk. Eric’in aile üyeleri çoğu kez sete gelirlerdi. Yemek karavanının önünde insana tarifsiz tatlar sunan ama aynı zamanda savaş esirlerinin ailelerinde ki büyük kederi hatırlatan bir kalabalık oluşurdu. Eric’in evinin yakınında çekim yapacağımız bir gün Eric’in hem seti ziyaret etmesini hemde Colin Firth ile görüşmesini planladık. Bütün sabah caddenin sonunda bekledik ama Eric dışarı çıkamayacak kadar yorgundu. Sonunda Colin gidip öğle yemeğini onunla birlikte yedi. Yanında rol arkadaşı Nicole Kidman’ı da götürdü. Bu Eric’I o kadar çok heyecanlandırdı ki hemen şapkasını ve kalın yünlü paltosunu giyip sete gelmek istedi. Ama bizim limana tepeden bakan dik bir noktaya çıkmamız gerekiyordu. Onu kabloların, çekim arabalarının ve ekipmanların arasından tekerlekli sandalyesi ile geçirip tepeye taşımak için kalabalık bir ekip çalıştı. Biraz Fitzcarraldo biraz da Heath Robinson karışımı bir durumdu. Onu monitörün yanına oturttuğumuzda kameranın üzerine monte edildiği dolly aracını işaret edip “Onu kullanmayı çok isterdim.” dedi. Sonrasında eve dönerken “Bu hayatımın en güzel günlerinde biriydi.” dedi.

SİNOPSİS:
Yıl 1942. Japon Kuvvetleri Singapur’u istila ettiklerinde binlerce cesur genç asker savaş esiri olmuştur. Churchill bu olayı “ İngiliz İmparatorluğu’nun başına gelen en büyük felaket” olarak nitelemiştir. 21 yaşında ki sinyal subayı ve bir demiryolu sevdalısı olan Eric Lomax teslim olanlardan biridir. Tayland’da ki Ölüm Demiryolu inşaatına çalışmak üzere gönderilir. Eric inanılmaz eziyetlere tanık olur. İnsanların demiryolunun yapılacağı alanı kayalardan ve ormandan çıplak elleriyle temizlemeleye zorlandıklarını, dövüldüklerini , aç bırakıldıklarını ve tropikal hastalıklara yakalandıklarını görür. Esirlere umut verebilmek için gizlice bir radyo yapar. Pasifikte Amerikalıların zaferlerini yada Hitler’in yenilgilerini fısıldadıkça gücünü yitirmiş ve yorgun binlerce çaresiz adam bir gün daha hayatta kalma gücü bulmaktadır. Radyo Japonlar tarafından fark edildiğinde Eric dayaklara, sorguya ve birçok işkenceye maruz kalır. Hayatta kalmayı bir şekilde başararak onun ve diğerlerinin savaşta nelere maruz kaldıklarını tahmin bile edemeyecek olan ülkesine döner. Genç bir Japon subayının gözünün önünden gitmeyen hayali ile kendini dış dünyaya kapatır. Ve sonra birgün, uzun yıllar sonra, güzel bir kadınla tanışır – bir trende tabi . Bu güzel kadın onu uzun zamandan sonra ilk kez güldürür. Gençler gibi flört ederler ve hemen evlenirler. Ama düğün gecelerinde Eric’in savaşın hala bitmediğini söyleyen ve onu geçmişin karanlıklarına doğru çeken genç Japon subayını gördüğü kabusları geri döner. Patti, Eric’i yatak odasının zemininde çığlıklar atarken bulur. Utanan ve kafası karışan Eric yeniden iç dünyasında kaybolur ve sessiz öfkesini eşine yansıtarak onun hayatını çekilmez bir hale getirir. Patti sevdiği adamın çektiği sıkıntıları ortaya çıkarmak için mücadele eder. Eric ile aynı sessizlik yeminini paylaşan eski savaş esiri esrarengiz Finlay’i şok edici sırrı açıklamaya ikna eder. Eric’in tam olarak neler yaşadığını bilen kilit kişi olan Japon subay hala yaşamaktadır ve Finlay onun nerede olduğunu bilmektedir. Patti’nin bir karar vermesi gerekmektedir. İntikam duygularıyla yanan eşine bunu söylemeli midir? Eşi ne yaparsa yapsın onun yanında durabilecek midir? Patti’nin verdiği karar, olağanüstü bir kahramanlık, insanlık ve aşkın gücünün hikayesinin, en nihayet galip geleceği sarsıcı, beklenmedik finaline doğru Tayland’a dönüş yolculuğunu başlatır.

Oyuncular Eric Lomax COLIN FIRTH Patti Lomax NICOLE KIDMAN Genç Eric Lomax JEREMY IRVINE Finlay STELLAN SKARSGAARD Nagase HIROYUKI SANADA Genç Finlay SAM REID Genç Nagase TANROH ISHIDA Withins TOM STOKES Thorlby TOM HOBBS Jackson AKOS ARMONT Binbaşı York BRYAN PROBETS Kempei Subayı MASA YAMAGUCHI Yüzbaşı Thompson EWEN LESLIE

Künye :
Yönetmen JONATHAN TEPLITZKY Yapımcılar ANDY PATERSON CHRIS BROWN BILL CURBISHLEY Senaryo FRANK COTTRELL BOYCE ANDY PATERSON Yazar ERIC LOMAX Yapım Yönetim CLAUDIA BLUEMHUBER IAN HUTCHINSON ZYGI KAMASA NICK MANZI DARIA JOVICIC ANAND TUCKER Yapım Yönetim SAMUEL HADIDA Yardımcıları VICTOR HADIDA Görüntü GARRY PHILLIPS ACS Yönetmeni Yapım Tasarımcı STEVEN JONES-EVANS APDG Film Editörü MARTIN CONNOR Kostüm Tasarımcı LIZZY GARDINER Özgün Müzik DAVID HIRSCHFELDER Yapımcı Ülke–Australia BARBARA GIBBS Yardımcı Yapımcı Ülke ANNALISE DAVIS – Scotland Yapım Yardımcıları OLIVER VEYSEY MICHELLE SAHAYAN Yapım Sonrası Danışman COLLEEN CLARKE Görsel Efekt Süpervizörü JAMES ROGERS Oyuncu Seçimi NIKKI BARRETT

http://www.railwaymanmovie.co.uk/html5.html

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157644527982316″]

Bir yanıt yazın