Gizli Kusur – Inherent Vice

GİZLİ KUSUR
“Inherent Vice”

YAPIM NOTLARI

Gizli Kusur:  Bir ürün ya da malda, bozulmasına, zarar görmesine ya da atılmasına yol açacak türden gizli bir hata. Bu türden hatalar nakliyeciler ya da sigortacılar için kabul edilemez bir risk oluşturur. Gizli kusur örnekleri arasında kendiliğinden yanma, pas vs. sayılabilir.

Özet: “Gizli Kusur”,  Thomas Pynchon’ın yedinci ve en komik romanından yapılan bir uyarlama, aynı zamanda Paul Thomas Anderson’ın yazıp yönettiği yedinci film. Pynchon’ın efsanevi,yenilikçi, kültürel açıdan çok renkli eseri ilk kez sinemaya uyarlanıyor. Filmin hikayesi, Amerikan karşıt kültürünün son dönemlerinin puslu havasını, klasik dedektif hikayelerinin etrafında dönerek oluşturulmuş.
Özel dedektif Doc Sportello’nun eski eşi aniden ortaya çıkıp o sıralar aşık olduğu emlak milyarderi sevgilisinin,karısı ve onun erkek arkadaşı tarafından kumpas kurularak tımarhaneye kapatılması planıyla ilgili bir hikaye anlattığında… işler sarpa sarar.
Saykodelik 60lı yılların sonudur ve o yılların paranoyası gündelik hayata hakimdir. Doc, “sevgi” sözcüğünün o dönemde yaygın olan “trip” ve “müthiş” kelimeleri gibi biraz fazla yaygın kullanıldığının farkındadır ancak bu sözcük genelde beraberinde belayı getirmektedir.
Sörfçüler, dümenciler, keşler, rockçılar, cinayet manyağı bir tefeci, LA emniyeti dektifleri, gizli görevde bir tenor saksofoncu, dişçilerin vergiden yırtmak için hayal etmiş olabileceği Altın Diş olarak tanınan gizemli bir varlık gibi envai çeşit karakter filmde yer alıyor. Tüm bunlar Kaliforniya’nın karanlık, kısmen halüsinojen atmosferinin bir parçası ve hepsi de gerçek hayatın çok ötesindeki Pynchon tarzı karakterlerin birer yansıması.
Warner Bros. Pictures sunlar, IAC Films işbirliği ile, bir JoAnne Sellar/Ghoulardi Film Company yapımı, “Gizli Kusur.”  Filmde Oscar adayları Joaquin Phoenix (“The Master”, “Walk The Lyne”), Josh Brolin (“Milk”) ve Owen Wilson (Yazar, “The Royal Tennenbaums”), Oscar ödüllü Reese Witherspoon (“Walk the Line”) ve Benicio Del Toro (“Traffic”),Martin Short (“Frankenweenie”), Jena Malone (“Açlık Oyunları” serisi) ve müzisyen Joanna Newsom yer alıyor. 5 kez Oscar’a aday gösterilen Paul Thomas Anderson (“There Will Be Blood,” “Magnolia,” “Boogie Nights”) Thomas Pynchon’ın romanından esinlenilen filmin senaryosunu yazdı ve yönetmenliğini yaptı. Anderson, Oskar Adayı Joanne Sellar ve Daniel Lupi ile (“There Will Be Blood”) filmin yapımcılığını da üstlendi. Scott Rudin ve Adam Somner filmin uygulayıcı yapımcılığını yaptı.
Anderson’ın kamera arkasındaki ekibinde Oscar ödüllü görüntü yönetmeni Robert Elswit (“There Will Be Blood”), yapım tasarımcısı David Crank (“The Master”), Oscar adayı editör Leslie Jones (The Thin Red Line”) ve Oscar ödüllü kostüm tasarımcısı Mark Bridges (“The Artist”) yer buldu. Radiohead’den Jonny Greenwood filmin müziklerini yaptı.