Harbi Define

HARBİ DEFİNE KOMEDİ FİLMİ

2009 senesinde başlanan Harbi Define filminin çekimlerine, başrol oyuncusu Aykut Oray ’ın hayatını kaybetmesinin ardından, bir süre ara verilmişti. Haziran 2010 tarihinde Uşak’da kaldığı yerden devam eden filmin ilk set günü oldukça keyifli geçti. Aykut ORAY ’ın rolünü eski dostu, usta oyuncu Selçuk ULUERGÜVEN üstlendi.

Yönetmenliğini Hakkı GÖRGÜLÜ ’nün, yapımcılığını ise BARKOD FİLM ’in üstlendiği, Karun Hazinelerinin en pahalı ve değerli parçalarından biri olan kanatlı denizatı broşunun konu edildiği komedi filminin çekimleri, Uşak merkez ve Işıkhasan köyünde tamamlandı. Filmin Oyuncu kadrosu şöyle: Cengiz KÜÇÜKAYVAZ, Önder AÇIKBAŞ, Kemal KURUÇAY, Cüneyt Arda PAMUK, züleyha KARYAĞDI, Melih OĞUZHAN’ Haldun BOYSAN, Sümer EZGÜ, Gülay EZGÜ, Zuhal YALÇIN, Selçuk ULUERGÜVEN, Sinan BENGİER, Ali YAYLI, İrfan KANGI, Tarık KARYAĞDI, Şaban ER, Halil KUMOVA

Filmin Öyküsü

Amerikalı bir grup araştırmacı 1960 lı yıllarda İç Ege nin bir köyüne gelir. Karun hazinelerini bulurlar ve hazinenin en değerli parçalarından birini alıp götürürler. 1960 lardan günümüze taşınan bu macera dolu öyküde ölüm döşeğindeki Tahir, 4 erkek çocuğunu ölmeden önce etrafına toplar ve onlara bırakacağı bir mirası olmadığından, Amerikalıların gelişinden ve yıllardır sakladığı sırrından bahseder ve hayata gözlerini yumar.

Bu sır; Uşak ın bir köyünde bulunan evlerinin altındaki saklı bir hazinedir. Babalarının defin işlemlerini halleden kardeşler, köylerine gidip hazineyi bulma konusunda başta kararsız kalırlar ve tartışırlar. Sonra bir falcının yanına giderler. Cingöz Falcı köydeki evden ve hazinden bahsedince kardeşlerin kararı değişir ve hepsi zengin olma hayali kurmaya başlar. En sonunda istemeyerekte olsa Ramazan ( Önder AÇIKBAŞ) Cemil (Cengiz KÜÇÜKAYVAZ),  Kenan ( Cüneyt Arda PAMUK) Ender ( Melih OĞUZHAN ) ve Hoca ( Kemal KURUÇAY ) Uşak’a doğru yola koyulurlar. Birbirine zıt 4 kardeş ve bir falcı hoca yoldadır artık. Yolda başlarına birbirinden ilginç, komik ve zorlayıcı olaylar gelir. Komik olaylar zinciri ile dolu bir yolculuktan sonra köye varırlar.

Köye hazine aramak için gelen 4 kardeş bir yandan hazineyi ararken diğer yandan da kendilerini keşfe çıkarlar. Köy hayatının temizliği ve saflığı, köy insanın samimiyeti ve komik halleri hazine arayan bu 4 kardeşte büyük değişimlere yol açacaktır.

Karun Hazinelerinin Hikayesi;
Lidya döneminde en görkemli eserler arasında yer alan bu hazine 1965-66-68 yıllarında kaçırılmıştır. İlk soygun 1965 yılında Toptepe tümülüsünde gerçekleşti. 5 kişilik grup tünel kazarak mezar odasına ulaşıp, burada buldukları eserleri dönemin parasıyla 65.000 TL’ye sattılar. Daha sonra, 1966’da İkiztepe tümülüsü 11 kişi tarafından soyuldu ve oda içerisindeki 150 parça önce saklanıp daha sonra 160.000 TL’ye satıldı. Güre’deki üçüncü soygun 1968 yılında Aktepe tümülüsünde yapıldı ve bulunan resim ve kabartmalar 40.000 TL’ye satıldı. Hazinenin tamamı New York’daki Metropolitan Müzesi’nde 1985 yılında bir sergide gazeteci Özgen Acar  tarafından görülmesiyle çalınan eserler bulundu. Dönemin Kültür bakanlığının uyarılması sonucu müzenin depolarında saklanan eserleri almak için 1987’de dava açıldı ve yaklaşık 40 milyon dolarlık masrafa yol açan hukuki süreçler sonunda 1993 ‘de Türkiye’ye geri getirildi. İade müze yetkilileri 6 yıl süren davayı kaybedeceklerini anlamalarıyla gerçekleşti.
1996’dan beri Uşak Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen Karun Hazineleri’ni son beş yılda 769 yabancı turistin ziyaret ettiği ortaya çıktı.

Bir yanıt yazın