Kelebek

Yusuf, 35 yaşlarındadır. Karısı Zeynep’le mutlu bir hali vardır. Fakat bir gün, karısıyla beraber yanından geçtiği çöp kovasına konan bombanın patlamasıyla hayatı alt üst olur.
Bombadan sonra Yusuf’un mutlu hali gitmiş, yerine yarı ölü-ruh gibi bir adam gelmiştir. Görünürde ciddi bir problemi yoktur, ama gün geçtikçe geçmişinde karanlık bazı noktalar olduğu ve bir takım şeyleri unutmaya çalıştığı anlaşılır. Başlangıçta bunu inkar eder, Yusuf. Ama eskiden devam ettiği Mevlevi tekkesinden İbrahim Dede, onun Amerika’ya 11 Eylül’de terör saldırısı düzenleyenlerden bir terörist ile irtibatı olduğunu ima edince, Yusuf yaşadıklarının izini sürmeye başlar.
Önceleri Yusuf, o terörist ile hiçbir bağı olmadığını iddia eder.Ama teröristin gazetedeki hayatıyla kendi yaşadıklarını karşılaştırdıkça rahatsız edici gerçeklerle karşılaşır ve sonuçta terörist ile arasındaki bağı hatırlar.Dede’yle konuşur ve hali hazırda 11 Eylül’ün Türkiye bağlantılarını araştırmakta olan emniyete gider teslim olur. Sorguda anlatmaya başlarken, biz geçmişte yaşananlara şahit oluruz.
Yusuf ve birkaç arkadaşı Afgan iç savaşı sırasında -yani yaklaşık 5 yıl önce- muhtaç insanlara yardım etmek üzere oraya gitmeye karar vermiştir. Doktor, öğretmen, aşçı, hemşire gibi çeşitli mesleklerden oluşan bu 15-16 kişi, Afganistan’da bir merkez açmışlardır. Bir yandan tıbbi yardım ve gıda desteği vs yaparlarken, bir yandan da çocuklara eğitim-danışmanlık vermektedirler. Yusuf terörist ile bu şekilde tanışmıştır. Bir gün merkeze gelip gitmeleri için öğrenci aramaya çıktıklarında Yusuf, kendine düşen sokaktaki evleri gezerken terörist ile tanışır ve babasının da teşvikiyle teröristi merkeze götürür. Eskiden öğretmen olmak isteyen terörist, El Kaide mensuplarıyla tanıştıktan sonra bu hayalinden vazgeçmiş, onlara meyletmiştir. Yusuf işte tam o günlerde gelip, teröristi ellerinden kurtarır. Baba anlatır bunları Yusuf’a.. Oğlunu kurtarması için adeta yalvarır.
Terörist merkez denen yerde bir yandan eğitim alırken, bir yandan da Yusufların yardımseverliğinden, örnek hallerinden etkilenir; giderek onlardan biri haline gelir. Arada teröriste kanca atmış olan El Kaideliler birkaç kez teröristi almaya, yolundan çevirmeye çalışsa da her seferinde Yusuf kendini siper eder ve buna engel olur. Onların sunduğu çözümlere, İslam anlayışına karşı; her türlü radikallikten uzak, insan sevgisiyle dolu gerçek İslam’ı gösterir; sözleriyle değil, sadece tavırlarıyla.
Terörist giderek daha iyi bir insan olurken, Yusuf onun isterse yurt dışında da okuyabileceğini söyleyerek ABD’de okuyan eski bir öğrencisinin gönderdiği sınav formlarını ve broşürleri verir. Ayrıca isterse dört arkadaşını daha getirebileceğini; onlarla beraber gidebileceklerini söyler. Yeterince form ve hazırlanmak için vakit vardır.
Neticede uzun çalışmalar, hazırlıklar sonucu terörist ve dört arkadaşı ABD’ye gider ve orada bir kızla tanışırlar. Bu kız onlarla aynı fakültede okumaktadır ve ikiz kulelerde yarı zamanlı çalışmaktadır

Filmin adı: KELEBEK
Yapım Firması: Sanayi-i Nefise
Dağıtım: Özen Film
Yönetmen: Cihan TAŞKIN
Senaryo: Mahmut BENGİ
Yapımcı: Mahmut BENGİ
Oktay BERBER
Osman DEMİR
Müzik: Ömer Faruk TEKBİLEK
Brian KEANE
Görüntü Yönetmeni: Demian BARBA
Sanat Yönetmeni: Özgür KEMERTAŞ
Yrd. Yönetmen: Günay GÜNAYDIN
Kurgu: Bora GÖKŞİNGÖL
Işık Şefi: Engin ALTINTAŞ
Prodüksiyon Amiri: Murat SÜRMEN
Kostüm: Elif AKÜNLÜGİL / Meral AKTAN
Cast – Oyuncu Koçu: Serhat YİĞİT
GÖSTERİM TARİHİ :  1 MAYIS 2009
Tür: Dram / Macera
Yapım Yılı: 2009
SÜRE: 2 SAAT 15 DK

• Projenin ilk adımı Mart 2007’de yönetmen Cihan Taşkın tarafından atıldı. Haziran 2007’de senaryo hazırlıkları başladı. Senaryonun yazılması 8 ay sürdü.

• Filmin görsel dilinin oluşturulabilmesi için, senaryonun amaca hizmet eden 9 sayfası seçildi ve tamamen farklı oyuncularla, benzeş mekanlarda çekimler yapılıp, montajlandı. Daha sonra kullanılmayacak olan bu demo için, hazırlıklar dahil 3 hafta çalışıldı ve üzerinde 1 hafta boyunca yapılan toplantılardan sonra, 13 dakikalık malzeme arşive kaldırıldı.

• 1 aydan uzun bir süre, çekimlerin yapılacağı uygun bir cam atölyesi arandı. Aramalar sonuç vermeyince, sanat yönetmeni Özgür Kemertaş liderliğindeki 17 kişilik ekip, 13 günde Kuzguncuk’ta boş bir arsaya sıfırdan bir atölye inşa etti. Mekanın dekorasyonu için toplanan malzemeler 13 farklı yerden getirildi. Ekip burada sadece 2 gün çekim yaptı.

• Filmde terör örgütünün kampı olarak kullanılan Bazda Mağaraları, 20’den fazla insanın 10 günlük çalışmasıyla çekime hazır hale getirildi. 10 günlük hazırlık ve 13 günlük çekim sürecinde ekip, gündüz 40 derecenin üstüne çıkan, gece ise 5 derecenin altına düşen hava sıcaklıklarında çalışarak, çöl iklimiyle tanıştı.

• Afganistan, Türkiye ve ABD sahnelerinin çekimleri için 900 civarında figüran kullanıldı.

• Kostümlerin bir kısmı özel olarak Afganistan’dan getirildi ve çekimlerde kullanılmadan önce özel olarak eskitilme aşamasından geçti.

• Güneydoğu bölgesinin yerel lezzetleri için yapılan özel kaçamaklar dışında, toplam 9200 kişilik yemek servisi yapıldı.

• Çekimler için Afganistan, İstanbul ve Güneydoğu’nun çeşitli yerlerinde setler kuruldu, bazı mekanlar sıfırdan inşa edildi. ABD sahneleri için İstanbul’un 3 farklı yerinde özel green box setler hazırlandı.

• Yardımcı oyuncular ve figürasyonun büyük bölümüyle çekimlerden önce hazırlık ve eğitim çalışmaları yapıldı. KELEBEK filminde aynı zamanda oyuncu koçu olarak görev yapan Serhat Yiğit idaresindeki çalışmalar 33 gün sürdü.

• KELEBEK müziklerinin hazırlığı ve kaydı için, Emmy ve Grammy başta olmak üzere pek çok saygın ödül almış eserlerin üreticisi Brian Keane’e ait, ABD Connecticut’taki Brian Keane Music Stüdyosu ile anlaşıldı.

• Çekimler sırasında, Volga Sorgu 45. Altın Portakal festivalinde Başka Semtin Çocukları adlı filmdeki performansıyla En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülünü alırken, Bora Gökşingöl ise KELEBEK’in post-prodüksiyon aşamasında, Üç Maymun filmiyle 41.SİYAD En İyi Kurgu Ödülünün sahibi oldu.

• Gerek çekimlerden önce, gerek çekimler sırasında ABD, Meksika, Afganistan, Suriye, Azerbaycan, İstanbul, Şanlıurfa, İzmir, Adana, Gaziantep arasında havadan ve karadan kat edilen mesafe 600.000 km’yi geçti.

• Büyük bir kısmı kamera arkasında olmak üzere, 35 farklı motorlu araç kullanıldı.

• Üç ay içerisinde ekip toplam 42 iş günü çalıştı.

• Tüm bu rakamların sonucunda 36 saatlik ham görüntü elde edildi.

Resimler:

Bir yanıt yazın