O Kul – Hayal Bile Etme

O KUL – HAYAL BİLE ETME

BABA ŞEFKATİ GÖRMEMİŞ TÜM ‘’KIZ’’ ÇOCUKLARINA!…
‘’YİNE KIZ OLDU’’ ŞÜPHESİ MEZAR AÇTIRACAK.

2 kızı olan ailenin yeni doğan bebeklerini ‘’yine kız oldu’’ diye gömdüğü ihbar edildi. Gözler mezara çevrildi. (Basından. 3 MAYIS 2010)

ÖZET:

Bebeği kız doğdu diye onu kabullenemeyen bir babanın, önce kızını henüz doğumunda öldürmeye kalkması hısım, akraba- tarafından engellenir. Düzenli bir işi olmayan baba, eşinin tarlalarda gündelikçi olarak çalışarak kazandığı parayla sözde geçimini sağlamaktadır.

Babasının katı kuralları ve sürekli dayakla sözde terbiye etmesi, ettiğini sanması çocuk için sadece bir kâbus anıdır. Okul çağına kadar ev hapsinde tutulan Ayşe okul çağında farklı bir zorlukla karşılaşır.

Okul çağına geldiğinde, Ayşe’nin babası Selim, kendince doğru bildiğini sandığı nedenlerden dolayı okula göndermek istemez. Ayşe okula başlar ama üzerinde baba dayağı ve baskıları yoğunlaşır. Ayşe için her şey bir işkence halini alır. Ayşe’nin okul dünyası ve diğer çocuklarla ilişkileri yaşı gereği oldukça iyidir, evdeki baskıyı göz önünde tutarak okulunu kendine bir kurtuluş aracı olarak seçmesi derslerine de başarı getirmektedir. İlkokulu bitirip lise dönemlerine başlaması da, Babası Selim’in aynı ters tepkilerine yol açsa da, Ayşe liseye yakın çevrede bulunan bir okulda eğitimine devam eder.

Ayşe’nin büyüme dönemleri sırasında Babası Selim’in baskıcı tutumu artar. Abisi Sinan’ı da sürekli kendisi gibi olması için teşvik eder. Ayşe’nin çaresizliği, okuluyla bütünleşmesine neden olduğu kadar erkek arkadaşına olan ilgisini de giderek arttırır. Hem okulu, hem erkek arkadaşını sığınak olarak görür. Ağabeyi Sinan’ın çarşıda erkek arkadaşıyla gezerken yakalaması, Ayşe’nin üzerindeki baskıyı daha da artırır. Her şeye rağmen Ayşe’nin lise hayatı, kız çocuğu olarak doğmanın ezikliği ile gelir geçer. Sonunda Üniversite sınavları ortaya çıkar. Bu süreçte Ayşe’nin babası Selim, Ayşe’nin yeterince okuduğunu düşünmektedir. Selim’e göre evlenme çağı çoktan geçmiştir. Kendince bir an önce uygun bir delikanlı ile baş göz edip evlendirmesi gerektiğini düşünmekte ve aynı zamanda başlık parasının hesabını yapmaktadır. Ayşe meslek ve kariyer edinmenin hayallerini kurmaktadır ve hedefini de okulunda gördüğü etkinliklerin etkisiyle tiyatro oyuncusu ya da öğretmen olarak belirlemiştir. Tiyatrocu olmak istediğini öğrenen Selim, kızının kötü yollara özendiğini düşünerek öldüresiye döver. Ayşe intihar istemiyle gece odasında sabaha kadar düşünür, sabahın ezan sesiyle yerinden şuurunu yitirmiş halde evden çıkar. Önce mezun olduğu okula gelir son bir bakış ve özlem gidermesi sonrası, bölgenin en yüksek binalarından birine umursamaz tavırla girer.

O KUL ADI NEREDEN GELİYOR?

Her izleyicinin kendi anlamını çıkarsın diye bu isim konulmuş. OKUL dan dolayı EĞİTİM, O dan dolayı filmin ana objesi olan küçük kız çocuğu, KUL ise ezilmişlik anlamı içermektedir.

YAPIMA AİT BİLGİLER:

30 günlük ön çalışma yapıldı. Mekan tespiti, oyuncu seçimi , seçim sonrası eğitimi yapıldı. 45 kişilik teknik ekip ile Antep’e gidildi.

Kalabalık sahnelerde çift kamera ile çalışıldı. Film HD kamera ile çekildi.

Oğuzeli halkının neredeyse tamamı filmde irili-ufaklı rol aldı. 7 yaşındaki ilkokul 1.si SEMA SEVİM TAŞDEMİR, oyuncu arandığını duyunca babası ile ekibin kaldığı otele gelip ilk provada rolü kaptı.

Çekimler 36 gün sürdü.

680.000 TL.ye mal olan filmde hiçbir efekt kullanılmadı.

Müziklerini Cenin Müzik-Kenan Eryılmaz yaptı. Filmin bitiş jeneriği için özel bir parça bestelendi ve bunun için video klip çekimlerine başlandı. Eylül ortası gibi internet ve kanallara servis edilecek.

İki adet afiş çalışması yapıldı.

O KUL FİLMİ 22 EKİMDE SİNEMALARDA

SEMA SEVİM TAŞDEMİR’in, 15-16 yaşındaki halini oynayan CEREN KARAOĞLAN da ilk kez kamera deneyimine sahip. 20 günlük çalışma sonrası bütün ekibi şaşırtacak kadar iyi performans çıkartı.

GÖSTERİM TARİHİ: 22 EKİM 2010
DAĞITIM: ÖZEN FİLM
YAPIM: ŞUA FİLM
YÖNETMEN: ADEM UĞUR
HİKAYE: HAVVA YAVUZYİĞİT
YAZAR: HÜSEYİN KIRCA
GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ: ŞAHİN YİĞİT
MAKYAJ: MELEK KAYA, EDA AYBEY
SANAT YÖNETMENİ: ENVER ADIGÜZEL
MÜZİK: KENAN YILMAZ, KENAN ERYILMAZ
95 DAKİKA

KADRO:

ÜMİT ÇIRAK – BABA
SEMA SEVİM TAŞDEMİR – ÇOCUK
CEREN KARAOĞLAN – ERGENLİK ÇAĞI
DİDEM REZZE – ÖĞRETMEN (BÜYÜK HALİ)
HİLMİ ÖZÇELİK – DAYI
SİNAN BENGİER – DEDE
TANYA JAZiRİ – ANNE
FARUK KORAÇAN – KOMİSER
SİBEL GÖKÇE – UZATMALI SEVGİLİ

Resimler:

Bir yanıt yazın