Öksüz Kız: Bir Türk Masalı

Öksüz Kız: Bir Türk Masalı

Masallar arasında, bilinen en eski örneği Çin’e ait olan İngilizce Cinderella, Almanca Aschenputtel, Fransızca Cendrillon ve Rusça Zoluşka adlarıyla bilinen Külkedisi masalı.

Masallar geçmişte üretenleri ve anlatıcıları bilinen anlatımlar iken anonim haline gelmiş, zamana direnerek sözlü gelenekte aktarım bulmaya devam etmiş, icra ortamı ve iletime bağlı olarak anlatıldığı toplumun iç dünyasının ve bilinçaltının içine sindiği ve günümüze kadar anlatımı süren ürünlerdir. Dünyada pek çok yerde ve toplulukta anlatım bulan öksüz bir kız, kıskanç bir üvey anne, onun kötü kızı ve öksüz kızı kötü yaşamından kurtaran bir prensin anlatım bulduğu masalın farklı kültürlerde birçok eş metni bulunmaktadır.

Evrensel masal geleneğinin parçası olarak, bilinen ismiyle Külkedisi, yerel ismiyle Öksüz Kız masalının varyantları arasında birtakım farklılıklar bulunmakla birlikte hikâyenin ana çatısının birbirine benzer olduğu görülmektedir. İncelediğimiz varyant ise Türk kültürüne özgü motifler içeren özel bir yapıdadır.

“ÖKSÜZ KIZ” ANİMASYON SİNEMA FİLMİ BİLGİLERİ: 4K formatında 2D animasyon tekniği ile hazırlanmıştır. T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen filmin çizimlerine 2019 yılı Nisan ayında başlanmış, 2021 yılı Mayıs ayında bitirilmiştir.

Yönetmen: Ali Osman Emirosmanoğlu
Seslendirme Yönetmeni: Yaşar Özdemir
Yapım: 35 Otuzbeş Milimetre, Elif Sanat
Süre: 66 dakika
Türü: Animasyon
Yapımcı: Ahmet Edebali
Baş Animatör: Mustafa Kemal Yargıcı
Fonlar ve Boyama: İbrahim Aliustaoğlu
Senaryo: Ekrem Bektaş
Animatörler: İbrahim Aliustaoğlu, Sinan Önal, Ebru Özel, Şükuh Same, Seyed Mohsen Hosseini, Emine Kuyumcu.
Müzikler: Mustafa Budan
Montaj, Efekt: Ömer Emirosmanoğlu
Gösterim Tarihi: 22 Temmuz 2022
Dağıtım: Özen Film