Zafer Çocukları – Children Of Glory

ANDREW G. VAJNA SUNAR

CHILDREN OF GLORY

Szabadsag, szerelem

ZAFER ÇOCUKLARI

KADERİN BİRLEŞTİRDİKLERİNİ SAVAŞ BİLE AYIRAMAZ…

SİNOPSİS

Yıl 1956… Macaristan  Sovyet bloğunun hegemonyası altında küçük ve köle bir Ulustu… bir tek konuda süper güçleri Sovyetler ile karşı karşıya gelebilecek durumdaydı… Su topu milli takımları yenilmez bir süper güçtü. Demir perdenin arkasında kilitli de olsalar takımın sporcuları kendilerini birer kral olarak hissediyorlardı. Oynadıkları takım oyunu sayesinde kazandıkları zaferler tüm halkın ve özellikle genç kızların dikkatini çekmekten çok hoşnutlardır… Yalnızca bir kez 1955’de Sovyetler, Macarların kazanmasına izin vermemiş Moskova’da yapılan maçta hakem yüzünden kaybetmişlerdir…

Şimdi bir rövanş maçı yapma fırsatı doğmuş ve takımlar Melbourne’deki olimpiyatlarda yeniden karşı karşıya geleceklerdir. Tarih milli takımın önüne bambaşka bir yol açacak her şey altüst olacaktır… Budapeşte’de halk ayaklanmıştır ve Sovyetlere başkaldırmıştır… Takımın genç yıldızı Karsci ve arkadaşı Tibi sokaklarda baş gösteren olaylara karışmışlardır.

Başlangıçta bu devrimde sokaklarda olmak onlar için bir maceradan başka bir şey değildir… Fakat Teknik üniversiteli bir genç devrimci olan Viki, Karcsi’nin kalbini çalar … Sokaklardaki devrimciler gittikçe umutlarını yitirmekte Sovyet tankları Macaristan sokaklarında gövde gösterisi yapmaktadır.

Karcsi vatanı ve ulusu için elinden geleni yapacaktır fakat tek şansı  Sovyetlere havuzda günlerini  göstermektir… Üstelik gerçek aşkı, çok sevdiği Viki’yi ardından bırakarak uzaklara giedcektir…

MACAR DEVRİMİ
Macar Devrimi 1956, 1956 yılında Macaristan’daki  Sovyetler Birliği destekli komünist hükümete karşı başlatılan halk hareketi.
Moskova’ya bağlılığıyla tanınan ve 1952’de Macaristan İşçi Partisi sekreterliğinin yanı sıra başbakanlığı da üstlenen Mátyás Rákosi, SSCB lideri Stalin’in ölümünden kısa bir süre sonra Temmuz 1953’te bu görevini İmre Nagi’ye bıraktı.Siyasi baskıları yumuşatarak bazı ekonomik reformlara girişen Nagy, Moskova’nın desteğini yitirince 1955 ilkbaharında görevden alınarak partiden atıldı.Rákosi eski konumunu elde ederek reformcu gelişmeyi durdurduysa da, Temmuz 1956’da bu kez bütün görevlerinden uzaklaştırıldı. Sovyet lideri Nikita Kruşçev’in bu tutumunun temelinde daha önce Rákosi’yle sürtüşen Yugoslavya lideri Tito’yla ilişkileri düzeltme amacı yatıyordu. Rákosi’nin yerini alan Erno Gero ilk iş olarak reformcu çizgiye ödün verilmeyeceğini açıkladı.
Ama Nagy döneminde temelleri atılan adımlar, SSCB’de Stalin’e karşı başlatılan kampanya ve Polonya’daki gelişmeler Macarlar arasında değişim isteğini güçlendirmiş bulunuyordu.23 Ekim 1956’da Budapeşte’de öğrencilerin yetkililere bir dilekçe sunmak üzere düzenlediği yürüyüş halktan da geniş destek gördü.Gero’nün sert demeci üzerine polisin kalabalığa ateş açmasıyla barışçı gösteriler bir anda ayaklanmaya dönüştü.Ordu birliklerinin de ayaklanmacılara katılmasıyla halk silahlanmaya başladı.Ülkenin hemen her kentinde yerel konseyler ortaya çıktı.Köylüler kamulaştırılmış arazileri işgal etmeye girişti.Bürokrasi ve kolluk kuvvetleri hızla dağılmaya başladı.Yeniden iktidara gelen Nagy’nin üst üste verdiği ödünler, geçmişteki siyasi partilerin canlanarak neredeyse iktidara ortak olmasına yol açtı.Kilise de eski gücüne kavuştu.
Sovyet birliklerinin Macaristan’dan çekildiği sırada, Nagy 1 Kasım’da Varşova Paktı’ndan ayrılma kararını açıklayarak Birleşmiş Milletler aracılığıyla büyük devletlerin korumasını istedi.Bu gelişme üzerine takviye edilerek geri döndürülen Sovyet birlikleri Budapeşte’yi işgal etti; Nagy Yugoslavya’nın Budapeşte’deki büyükelçiliğine sığınırken, reformcu önderlerin çoğu tutuklandı.Bu sırada Nagy hükümetinde görev almış János Kádár, karşıdevrimin bastırılmasından sonra reformlara gidilmesini öngören bir programla yeni bir hükümet kurulduğunu açıkladı.Sovyet birliklerine karşı silahlı direniş bir gecede kırıldı.İşçilerin başlattığı genel grevin sona erdirilmesi ise birkaç haftayı aldı.Düzenin sağlanmasından sonra geniş çaplı tutuklamalara girişildi.Bu arada 150 bin kadar Macar yurtdışına kaçtı.
Olaylar sırasında 12.000 Macar hapsedildi, 5000 Macar ve 700 Sovyet askeri öldü…
YÖNETMEN: KRISTINA GODA

YAPIMCI:ANDREW G. VAJNA
YAPIM YILI. 2006
SÜRE:123DK.
ORİJİNAL HİKAYE: Joe Eszterhas
SENARYO: Joe Eszterhas, Eva Gardos, Geza Beremenyi, Reka Divinyi
YAPIM ORTAKLARI Clive Parsons, S. Tamas Zakonyi
GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ Buda Gulyas
YAPIM TASARIMI Janos Szabolcs
KOSTÜM TASARIMI Beatrix Aruna Pasztor
MÜZİK Nick Glennie –Smith
YAPIMCI Andrew G. Vajna
YÖNETMEN Krisztina Goda
OYUNCULAR

Ivan  Fenyo        Karcsi Szabo
Kata Dobo        Viki Falk
Sandor Csanyi        Tibi Vamos
Karoly Gesztesi    Bela Telki
Ildiko Bansagi
Tamas Jordan
Viktoria Szavai
Zsolt Huszar
Tamar Keresztes
Peter Haumann
Daniel Gabori

YAPIMCI BİYOGRAFİLERİ

ANDREW G. VAJNA (Yapımcı)
“First Blood”,  “Rambo: First Blood Part II” , “Angel Heart,” “Rambo III” , “Music Box,” “Mountains of the Moon,” “Total Recall,” “Air America,” “Narrow Margin” ,  “Jacob’s Ladder.”
“Medicine Man” , “Tombstone”,   “Renaissance Man” , “Color of Night” , “Die Hard With A Vengeance”  “The Scarlet Letter” “Nixon”, “Evita” “I, Spy” , “Termintator 3– Rise of the Machines”

KRISZTINA GODA (Yönetmen)

Playtime (Játékidı, 1985) , Car Story (Autós történet, 1986),  Croatian Syndrome (Horvát
szindróma), Just Sex And Nothing Else (Csak szex és más semmi) (2005)

JOE ESZTERHAS (Senaryo)
“Charlie Simpson’s Apocalypse” , Flashdance, American Rhapsody, Music Box , Basic Instinct.

ÉVA GÁRDOS (Kurgu /Senaryo)

Bastard Out of California, Agnes Browne, Barfly, Valley Girl, Mask, Under The Cherry Moon ,  Out of Order , In the Time of the Butterflies, An American Rhapsody.

GÉZA BEREMÉNYI (Senaryo)

The Swedish King (A svéd király), The Legendarium (A legendárium) , Time Stands Still (Megáll az idı, 1981), The Great Generation (A nagy generáció, 1985), Meteo (Meteo, 1989),  The
Disciples (Tanítványok, 1985), The Midas Touch (Eldroádó, 1989), On Tour (Turné, 1993) ,  The
Bridgeman (Hídember, 2002.

NICK GLENNIE-SMITH (Müzik )

The Lion King, The Rock , Con Air , Pirates of the Carribian,  A Sound of Thunder,  We Were
Soldiers.

JÁNOS SZABOLCS (Yapım Tasarımı)

Close to Love (Közel a szerelemhez), Jadviga’s Pillow (Jadviga párnája) , Gold City (Aranyváros)
Munich (München) , (Táltosember vs. Ikarus, They (İk)  Virus (Vírus).

BEATRIX ARUNA PÁSZTOR (Kostüm Tasarımı)

The Drugstore Cowboy , My Own Private Idaho (1991), Good Will Hunting (1997), Wonder Boys (2000),  Vanity , Alfie , An American Rhapsody , Basic Instinct 2.

BUDA GULYÁS (Görüntü Yönetmeni)

Fateless (Sorstalanság) ,  Bridgeman (Hídember),  In Uniform (Angyalbırben),  Private Cop (Privát kopó),  A három testır Afrikában ,  Just Sex and Nothing Else (Csak szex és más semmi).

OYUNCULAR

IVÁN FENYİ (Karcsi Szabó)
Hungarian Beauty (Magyar szépség), Who the Hell’s Bonnie and Clyde? (A miskolci
boniésklájd), Jarhead , Pumpheads,  (Kútfejek, 2006) directed by Iván Kapitány.

KATA DOBÓ (Viki Falk)

The Immature (Éretlenek),  Rose and Violet (Rózsa és Ibolya),  Out of Order (A miniszter félrelép) Mr. However (Ámbár tanár úr) (1998),  Europa Express (Európa Expressz),  15 Minutes (2000), An
American Rhapsody (2001) , Rollerball (2002),  Out for a Kill, CSI: Crime Scene
Investigation , Just Sex And Nothing Else (Csak szex és más semmi), Basic Instinct 2
, Blood and Chocolate

SÁNDOR CSÁNYI (Tibi Vámos)

I Love Budapest, Jadviga’s Pillow (Jadviga párnája) (1999) , Desire I Have None (Nincsen nékem vágyam semmi), Control (Kontroll), Stop Mother Theresa! (Állítsátok meg Terézanyut!), The Porcelain Doll (A porcelánbaba) , The Real Santa (Az igazi mikulás),  Paths of Light (A fény ösvényei) , Just Sex And Nothing Else (Csak szex és más semmi), Relatives (Rokonok), Control
(2005).

KÁROLY GESZTESI (Béla Telki)

Close to Love (Közel a szerelemhez),  A Kind of America (Valami Amerika, 2002) Getno (Getno, 2004) , Relatives (Rokonok, 2006).

Resimler:

Bir yanıt yazın