Mukadderat – 7 Mart’ta Yeniden Sinemalarda
Antalya Film Festivali’nde hem jüri hem de seyirciler tarafından büyük beğeniyle karşılanarak beyazperde yolculuğuna başlayan Mukadderat birçok festivalden “En İyi Film” ödülü ile ayrıldı. Festival yolculuğunun ardından sinema salonlarında da seyirciyle bulaşan Mukadderat çok kısa süre içerisinde 80bin seyirci barajını aştı.
Şimdi, kaçıranlar ve yeniden izlemek isteyenler için 7 Mart’ta yeniden sinemalarda!
Eşini kaybettikten sonra yalnız kalma korkusu yaşayan Sultan, çocuklarına hemen evlenmek istediğini söyler. Ancak çocukları babalarının ölümünün üzerinden henüz bir gün geçmişken bunu doğru bulmazlar. Geleneksel bir bakış açısına sahip olan oğlu Nevzat’a göre küçük bir ilçede kimse bunu hoş karşılamayacaktır. Kızı Reyhan ise annesinin bu isteğine saygı duymaya çalışsa da çok erken verilmiş bir karar olduğuna inanır. Çocukları ne yapsalar da Sultan bu isteğinden vazgeçmez. Bir yandan kendine iyi bir eş adayı ararken bir yandan ticarete atılır ve “bir kadın olarak yapamazsın” dedikleri her şeyi yapmaya başlar. Evini pansiyona çevirip işletir, pazarda bir tezgah açar ve erkek satıcılarla mücadele eder. Sultan’ın bu tavrı ilçedeki diğer kadınlara da örnek olur ve onlar da eşlerinden bağımsız bir hayat yaşayıp Sultan gibi pansiyonda ve pazarda çalışmaya başlarlar. Sultan’ın bu mücadelesi ilçedeki kadınların da örgütlenmesine, kendi kimliklerini kazanmasına sebep olmuştur.
MUKADDERAT
Mukadderat günlük hayatta sık sık duyduğumuz ya da hissettiğimiz bir kelime. Coğrafyanın kader olduğunu; bununla ilgili elimizden bir şey gelmeyeceğine dair de bir sürü cümle duyarız. Dünya üzerinde insan olmanın ayrı “kadın” olmanın apayrı acıları var. Kadın, hayatın başlangıcıdır ve kadın ne zaman yeniden başlamak isterse o zaman yine hayat başlar. Sultan da yeniden başlatıyor hayatı. Bu dönüşüm kendisi ile başlayıp bitmiyor, çevresindeki herkese sirayet ediyor ve Coğrafyanın kaderinin değişmesi için bir ateş yakılıyor. Senaryo aşamasında başlayan “içimizden birinin hikayesi” şiarını devam ettirdik ve Sultan dahil kimseyi kahramanlaştırmadan anlatmaya özen gösterdik. Kadınların yoluna, haddimiz olmadan küçük de olsa bir ışık yakmanın huzuru içindeyiz.
Nadim Güç
MUKADDERAT KÜNYE
Yönetmen / Director: NADİM GÜÇ
Hikaye & Senaryo / Story & Screenplay: ERDİ IŞIK
Ortak Senaristler / Co-Writers: SENEM BİRLİK, KARDEN KASAPLAR
Görüntü Yönetmeni / Director of Photography: BARIŞ IŞIK
Sanat Yönetmeni / Art Director: GÜLER BAŞAR
Kurgu / Editing: AZİZ İMAMOĞLU – BURAK DAL
Müzik / Music: GÜLDİYAR TANRIDAĞLI
Ses Tasarımı / Sound Desing: BÜLENT TABAN
Oyuncular / Cast: NUR SÜRER, ASLIHAN GÜRBÜZ, OSMAN SONANT, ŞERİF EROL, OSMAN ALKAŞ, CEM ZEYNEL KILIÇ, ŞİRİN SULTAN SALDAMLI, SACİDE TAŞANER, DENİZ ÖZERMAN, KENAN DEMİROK, NECMETTİN ÇOBANOĞLU
Yapımcılar / Producers: RODİ KAYIM
Ortak Yapımcılar / Co-producers: ERDİ IŞIK, SUZAN SÜMELİ, SAROS FİLM- AHMET KATIKSIZ
İdari Yapımcı / Executive Producer: SUZAN SÜMELİ
Yetkili Yapımcı / Associate Producer: ERDİ IŞIK
Yapım Şirketleri / Production Companies: RODİ MEDYA, SAROS FİLM, ERDİ IŞIK
Yapım Yılı: 2024
FİLM SÜRE : 91 Dakika
TÜR: DRAM; KOMEDİ
VİZYON TARİHİ: 7 MART 2025
Dağıtım: A90 Pictures
fragman