Histeri – Hysteria

Histeri – Hysteria

Histeri, kontrol edilemeyen duygusal fazlalık anlamına gelen bir terimdir ve geçici bir zihin veya duygu durumuna atıfta bulunabilir. On dokuzuncu yüzyılda, kadın histerisi kadınlarda teşhis edilebilir bir fiziksel hastalık olarak kabul edildi. Tanı temelinin, kadınların zihinsel ve davranışsal koşullara yatkın olduğu inancı altında işletildiği varsayılmaktadır; Stres tepkilerinde cinsiyete bağlı farklılıkların yorumlanması. Yirminci yüzyılda, bir akıl hastalığı olarak kabul edilmeye başladı. Sigmund Freud ve Jean-Martin Charcot gibi birçok etkili kişi, histeri hastalarına yönelik araştırmalar yaptı.

Şu anda, çoğu doktor histeriyi tıbbi bir tanı olarak kabul etmemektedir. Histerinin genel teşhisi, epilepsi, histrionik kişilik bozukluğu, konversiyon bozuklukları, dissosiyatif bozukluklar veya diğer tıbbi durumlar gibi sayısız tıbbi kategoriye ayrılmıştır. Ayrıca, evlenmemeyi seçmek gibi yaşam tarzı seçimleri artık histeri gibi psikolojik rahatsızlıkların belirtileri olarak kabul edilmemektedir

“Histeri – Hysteria” yazısını okumaya devam et

ORAY

SİNOPSİS Gençlik yıllara suça bulaşan ve hapse giren Oray, “dışarı”da kurduğu yeni hayatta eski alışkanlıklarından uzak durmaya çalışmaktadır. Öfkesini kontrol altına almak ve daha iyi bir insan olmak için İslam’a tutunur. İnancı ve karısı Burcu’ya olan aşkı onun için en önemli şeylerdir. Fakat bir kavga sırasında öfkesine hâkim olamaz ve karısına “boş ol” der. Danıştığı imama göre karısından bir süre uzak kalması gerekmektedir. Bu zorunlu ayrılık Oray’ın hayatta durduğu yeri ve inancını sorgulamasına yol açar. Berlin Film Festivali’nde En İyi İlk Film ödülünü alan Oray’da yönetmen Mehmet Akif Büyükatalay uyum sorunları yaşayan genç bir erkeğin hayata tutunma çabasını gerçekçi bir sinema diliyle anlatıyor ve yılın en parlak keşiflerinden birisi olarak akıllara kazınıyor.

“ORAY” yazısını okumaya devam et