Atatürk’ün Fedaisi Topal Osman: Cumhuriyete Giden Yol

Atatürk’ün Fedaisi Topal Osman: Cumhuriyete Giden Yol

1883 yılında Giresun’da doğan Topal Osman babası askerlik yapmaması için devlete altın olarak bedel vermesine rağmen gönüllü olarak Balkan savaşına katılır. Bu savaşta dizine isabet eden şarapnel parçası ile bacağı sakat kalır ve Topal Osman lakabını alır.  I. Dünya Savaşında gönüllülerden bir birlik kurar ve Kafkas Cephesindeki çarpışmalara katılır.
İzmir’in 15 Mayıs 1919’da Yunanlılarca işgal edilmesinin hemen ardından yine kendisinin kurduğu gönüllü birliklerle Karadeniz bölgesindeki Rum çetelerine karşı mücadele eder.
Atatürk’e bir kaç suikast girişimi olunca Ankara’ya çağrılır ve bizzat Atatürk’ün korumalığını yapar. Aynı zamanda Kasım 1920’de Muhafız Kıtası komutanlığına getirilir.
47. Alay komutanı olarak katıldığı Sakarya Savaşında olağanüstü başarılar gösterir. TBMM’de II. Grup olarak bilinen muhalefet grubunun önderlerinden Trabzon milletvekili Ali Şükrü Beyi, Mustafa Kemal’e karşı sert muhalefet izlediği gerekçesiyle 27 Mart 1923’de öldürüğü iddia edilir. Artık Topal Osman için Ankara günleri çok zordur. “Atatürk’ün Fedaisi Topal Osman: Cumhuriyete Giden Yol” yazısını okumaya devam et

Yengeç Oyunu

Türk halkının gönlünde sarsılmaz bir taht kuran “Selvi Boylum Al Yazmalım”ın senaristi, “Hazal”, “At”, “Murtaza”, “Su da Yanar”, “Bekçi”, “Balalayka” ve “Kalbin Zamanı” filmlerinin bol ödüllü yönetmeni ALİ ÖZGENTÜRK’ün yeni filmi; “YENGEÇ OYUNU” Nisan ayında Türkiye sinemalarında vizyona giriyor.
Filmin senaryosu Tarihçi Halil İnalcık’ın Sabancı Üniversitesi’nde öğrencileriyle birlikte yürüttüğü araştırmaların ardından kitaplaştırdığı, 15. ve 16. yüzyıllarda gerçekleşen Osmanlı mahkemelerinin kayıtlarından yola çıkılarak hazırlandı. “Yengeç Oyunu” filmi Avrupa Film Konseyi (EURIMAGES) ve TC Kültür ve Turizm Bakanlığı destekli. Ali Özgentürk’ün senaryo ve yönetmenliğin yanısıra yapımcılığını da üstlendiği filmin başrollerinde ise “Alacakaranlık”, “Yanık Koza” ve “Karagümrük Yanıyor” gibi TV dizilerinden, “O Şimdi Mahkum” ve “Semum” adlı sinema filmlerinden tanıdığımız Ayça İnci; Türk televizyonlarının en uzun süre yayında kalan dizisi “Bizimkiler”den tanıdığımız Ayşe Kökçü, “Kurşun Yarası”, “Kurtlar Vadisi” ve “Hacı” adlı TV dizilerinde rol alan Özcan Varaylı’nın yanısıra Eskişehir’li genç ve yetenekli tiyatro oyuncuları rol almakta. “Yengeç Oyunu” yazısını okumaya devam et

“Yengeç Oyunu” Nisan 2009’da Vizyona Giriyor

Türk halkının gönlünde sarsılmaz bir taht kuran “Selvi Boylum Al Yazmalım”ın senaristi, “Hazal”, “At”, “Murtaza”, “Su da Yanar”, “Bekçi”, “Balalayka” ve “Kalbin Zamanı” filmlerinin bol ödüllü yönetmeni ALİ ÖZGENTÜRK’ün yeni filmi; “YENGEÇ OYUNU” Nisan ayında Türkiye sinemalarında vizyona giriyor.
Filmin senaryosu Tarihçi Halil İnalcık’ın Sabancı Üniversitesi’nde öğrencileriyle birlikte yürüttüğü araştırmaların ardından kitaplaştırdığı, 15. ve 16. yüzyıllarda gerçekleşen Osmanlı mahkemelerinin kayıtlarından yola çıkılarak hazırlandı. “Yengeç Oyunu” filmi Avrupa Film Konseyi (EURIMAGES) ve TC Kültür ve Turizm Bakanlığı destekli. Ali Özgentürk’ün senaryo ve yönetmenliğin yanısıra yapımcılığını da üstlendiği filmin başrollerinde ise “Alacakaranlık”, “Yanık Koza” ve “Karagümrük Yanıyor” gibi TV dizilerinden, “O Şimdi Mahkum” ve “Semum” adlı sinema filmlerinden tanıdığımız Ayça İnci; Türk televizyonlarının en uzun süre yayında kalan dizisi “Bizimkiler”den tanıdığımız Ayşe Kökçü, “Kurşun Yarası”, “Kurtlar Vadisi” ve “Hacı” adlı TV dizilerinde rol alan Özcan Varaylı’nın yanısıra Eskişehir’li genç ve yetenekli tiyatro oyuncuları rol almakta. ““Yengeç Oyunu” Nisan 2009’da Vizyona Giriyor” yazısını okumaya devam et

Son Cellat

Son Cellat, 12 Eylül sonrası askeri cunta yönetimi sırasında, savcı Yusuf ile arabacı Yusuf’un, dönemin eylemci gençlerinin de tutuklu bulunduğu hapishanede gelişen dostluklarını anlatıyor. Bu, onların dostlukla başlayan ve ibretlik bir acıya dönüşen yaşamlarından bir kesitin öyküsü…

Savcı Yusuf (Atilla Saral), devrimci-eylemci oğlu Emre (Haill Kızbaş) ile sürekli bir çatışma halindedir. Baba ile oğlu arasında kalan anne Pervin (Jülide Kural) ise, ne kadar çabalasa da ikisi arasındaki gerilime engel olmaıyordur. Bir gün, anne-babanın korktuğu başlarına gelir ve oğullarını bir çatışmada kaybederler.

Bu acı, anne-babanın da yollarını ayırmalarına neden olur. Yusuf, oğluna sergilediği katı tavırlar nedeniyle suçluluk duygusuna kapılmış, ağır bir travma geçiriyordur. Geçirdiği duygusal değişimle, evde bulduğu oğluna ait “özgürlük” afişlerini sokaklara asmaya çıkar. Ancak oğlunun arkadaşları ile giriştiği bu eylem sırasında yakalanır ve bu çatışmada gerçekleşen bir asker ölümü de Yusuf’un üzerine kalır. Yusuf, artık idamla yargılanan bir mahkumdur. “Son Cellat” yazısını okumaya devam et