Umut

Gelecek üstüne takas edilen hayatlar
Umut filminin başrollerini Selim Erdoğan, Fikret Hakan, Zafer Algöz, Zeynep Tokuş, Seda Bakan ve yepyeni bir küçük yıldız olan Bertan Ceylan paylaşıyor. Müziklerini Mazlum Çimen’in yaptığı filmin yönetmeni ve senaristi Murat Aslan, bu kez destanlardan, efsanelerden, geleneklerden feyz alan, günümüze dair bir öyküyle izleyici karşısına çıkıyor.
Umut, yurtdışında hapis yatan Yılmaz’ın yıllar sonra vatanına dönmesiyle Şarköy’de başlayan ve Istanbul’da devam eden olaylar zincirini konu ediyor. Köyüne varan Yılmaz’ın hasret kaldığı yuvası paramparça olmuş, bebekliğinden beri görmediği altı yaşındaki oğlu Umut ise kendisine yabancılaşmıştır. Üstelik kader henüz en büyük oyununu oynamamıştır. Yılmaz Umut’la yeniden yakınlaşırken bu kez oğlunu tümüyle yitirme tehlikesiyle karşı karşıya gelir. Umut ile çıktığı zorlu macerası Yılmaz’ı çocukluktan beri görmediği eski bir arkadaş, bir otelin veteran sakinleri ve karşılık veremediği bir aşk ile buluşturur.

Sıradışı bir teklif, kalpten bir veda armağanı…
Umut’u kurtarmak için çareler azaldıkça Yılmaz kaderle işbirliğine girer ve kendini akıl almaz bir can pazarlığının içinde bulur. Umulmadık bir şekilde karşısına çıkan bir teklif, Yılmaz’ı verebileceği en kritik kararla yüz yüze getiririr. Şimdi yüreğini ortaya koyup karşılığında oğluna geleceğin yolunu açabilecektir. Ancak bu dar geçitte Yılmaz’a yer yoktur.

Hüzünde gizli bir umut, umuda muhtaç bir yürek…
27 Şubat’ta gösterime girecek olan Umut kendine has üslubuyla ve akıllardan silinmeyecek can alıcı finaliyle izleyiciyi şaşırtmaya hazırlanıyor.
Gösterim Tarihi: 27 Şubat 2009
Dağıtım: Özen Film
Yapım: Özen Film – Hermes Film

Özen Film ve Hermes Film ortaklığıyla Şubat ayında vizyonda!

Profiller

Murat Aslan
1971 doğumlu Murat Aslan, MSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu. Küçükken düzenlediği sahne gösterileriyle sanata yatkınlığını müjdeleyen Aslan, film parçaları toplayıp birleştirerek şeritler oluşturdu, bunların projeksiyonu için basit düzenekler yarattı. Yirmili yaşlarında video kamerasıyla kısa filmler çekip sinema seminerlerine katıldı. Asistanlık döneminde televizyon için dizi projeleri tasarladı. Reklam ve belgesel filmleri çekmeye başladı. Balkanlardaki savaşla ilgili Vakıflar Genel Müdürlüğü için çektiği belgesel 17 ilde gösterildi. Başarılı dizilere imza attı. 2005 yılında yazıp-yönettiği Maskeli Beşler isimli komedi-macera filmi büyük ilgi görünce seriye dönüştürüldü. Söz konusu üçleme, ortalama 1 milyon seyirciye ulaştı.

Fikret Hakan
23 Nisan 1934’de Balıkesir’de doğdu. Gerçek adı Bumin Gaffar Çıtanak. Lisede okurken İstanbul Ekspres’te gazeteciliğe başladı; edebiyat dergilerinde hikayeleri yayınlandı. Taksim Lisesi birinci sınıfından ayrıldı. 1950’de Ses Tiyatrosu’nda sanat yaşamına başladı. 1952 yılında ‘Köprüaltı Çocukları’ adlı filmle sinema oyunculuğuna atıldı. 1960’ların en önde gelen oyuncularından birisi oldu. ‘Üç Arkadaş’ ile büyük bir üne kavuştu. İlk ödülünü 1965 yılında İzmir Film Festivali’nde Keşanlı Ali Destanı filmindeki başarısıyla aldı. 1970’li yıllarda senarist, yönetmen ve yapımcı olarak çalıştı. 1980li yıllarda tekrar tiyatroya dönen Fikret Hakan ‘Zorba’ eserini tiyatroya uyarladı ve sahneledi. 1998 yılında Kültür Bakanlığı tarafından Devlet Sanatçısı unvanını aldı. 205 filmi olan Fikret Hakan oyunculuğu 50 yıldır aynı heyecanla sürdürüyor. Aynı zamanda İstanbul Kültür Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak eğitim veriyor.

Zafer Algöz
1961 Kars doğumlu.1975 sezonunda Bursa Devlet Tiyatrosu’nda açılan “Gençlik Kursları” ile tiyatro eğitimi alan sanatçı, 1980 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümünü kazandı. 1985 yılında mezun olup, aynı yıl Bursa Devlet Tiyatrosu’nda sanat hayatına başladı. 1989 yılında İstanbul Devlet Tiyatroları’na tayin olan Algöz, Amedeus, Çok Yaşa Komedi, Macbeth, Ay Işığında Şamata, Arturo Ui’nin Önlenebilir Yükselişi, Hamlet, Babaanem Yüz Yaşında, Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz ve daha pek çok tiyatro oyununda rol aldı. A.R.O.G, Kurtlar Vadisi Pusu, Sınav, Salkım Hanımın Taneleri, Ağır Roman, Utanmaz Adam, O Şimdi Mahkum, Oğlum Adam Olacak gibi birçok sinema filminde rol aldı. Halen İstanbul Devlet Tiyatroları’nda oyuncu olarak çalışıyor.

Selim Erdoğan

1972 İstanbul doğumlu. Trafik Takip İşleri çay ocağında çalışırken Kocaeli Bölge Tiyatrosu’nun çalışmalarıyla ilgilenmeye başladı. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı’na girdi. Konservatuarın son yıllarında Dormen Tiyatrosu’nda Sevgilime Göz Kulak Ol, Komik Para gibi oyunlarda rol aldı. Televizyonlarda seslendirme ve sunuculuk yaptı. Çiçek Taksi adlı televizyon dizisinde iki sene boyunca rol aldı. Sonrasında Yarım Elma, Alacakaranlık, Dayı gibi pek çok başarılı yapımlarda oynadı. Fasulye adlı filmde ilk sinema deneyimini yaşadı. Daha sonra Hokkabaz, Vizontele Tuba, Hayatımın Kadınısın gibi başarılı filmlerde rol alan Erdoğan, son olarak MURO filminde “Muzo” karakterini canlandırdı.

Zeynep Tokuş
1977 Ankara doğumlu. Bilkent Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü’nü ve Ankara Özel Stilistlik Okulu’nu bitirdi. 1998 yılında, Star TV’nin düzenlediği Türkiye Güzelik Yarışması’nda birinci seçildi. Yılmaz Erdoğan’ın yazıp yönettiği Vizontele ve Vizontele Tuuba, Zeki Demirkubuz’un ödüllü filmi Yazgı ve Mahsun Kırmıgül’ün ilk yönetmenlik denemesi olan Beyaz Melek filmlerinde oynadı. Çocuklar Duymasın, Deliyürek, Hırçın Menekşe ve Esir Şehrin İnsanları dizilerinde rol aldı. Buzda Dans adlı yarışmaya katıldı ve yarışmayı birincilikle bitirdi.

Seda Bakan
1985 İstanbul doğumlu. Sakarya Üniversitesi Dış Ticaret Bölümü’nü bitirdi.
Number One TV – On Air ve MTV Türkiye – Base Chart programlarında sunuculuk yaptı. Türvak Sinema Oyunculuk Okulu’nda oyunculuk hayatına başladı. Reklam filmlerinde, ardından Pars Narkoterör ve Sana Mecburum isimli televizyon dizilerinde rol aldı.

Bertan Ceylan

Altı yaşındaki Bertan Ceylan, Umut filmiyle ilk oyunculuk deneyimini yaşıyor. Filmin ana karakterini canlandıran Umut bu zorlu rolün üstesinden başarıyla geldi.

Proje ve çekimler

Önceki film üçlemesiyle üç milyon seyirciye ulaşan, Murat Aslan tarafından kaleme alınan UMUT filminin proje tasarımı, hikayesi ve senaryo yazım süreci altı senede tamamlandı. Filmin ön hazırlık aşaması yaklaşık iki ay sürdü; çekimleri ise altı haftada tamamlandı.

Mekânlar

28 farklı mekana yayılan çekimlerin ilk etabı Kasım 2008’de Tekirdağ’da başlandı. Şarköy yakınlarındaki Hoşköy ve Güzelköy ile çeşitli tren istasyonları Trakya’daki başlıca çekim mekanlarıydı.
İstanbul’daki ikinci etap çekimleri ise Beyoğlu ve Beyazıt başta olmak üzere Sultanahmet’ten Kanlıca’ya, Maslak’tan Beykoz’a uzanan, özenle seçilen muhtelif mekanlarda gerçekleştirildi. Çekimlerin bir kısmı Kanlıca’daki 19.yüzyıla ait Abud Efendi Yalısı’nda gerçekleştirildi. Bir diğer çekim mekanı ise, Beyazıt’da yıllarca turist ağırladıktan sonra son sekiz senedir terkedilmiş olan bir oteldi. Otel, çekimlerde kullanılmak üzere onarıldı, otantik bina eski güzel günlerine geri döndürüldü.

Ekip

UMUT için 110 kişilik teknik ekip görev yaptı. Çekimlerde 500’e yakın figürasyon görev aldı. Filmin sanat ekibi Şarköy kasabasına bağlı köylerde 4 haftada hazırladıkları köy evleri, köy meydanı ve inşaatlar için yaklaşık 45 kişilik ekiple çalıştılar. Köy sahneleri için yaklaşık 4 büyük kamyon inşaat malzemesi kullanıldı. Çekimler boyunca yaklaşık 300 kutu negatif film kullanıldı.
Filmin oyuncularından altı yaşındaki Bertan Ceylan ilk oyunculuk deneyimini başrol olarak yaşayarak olağanüstü bir performans gösterdi. Oyuncu koçuyla haftalarca bu filme hazırlanan küçük yıldızın, trendeki toplam bir dakika sürecek uyuma sahnesi için bile 45 dakika prova yapıldı. Bertan ise ilk tecrübesinde bile kolayca bürünüp sıyrılabildiği rolünü başarıyla canlandırdı. Tüm ekibin büyük sempatisini kazandı.
Zeynep Tokuş ise bir tesadüf sonucu bu filmle bir ilki gerçekleştirdi. Filmin kostümlerini tasarlayarak ilk kez eğitim aldığı mesleğini icra etme fırsatı buldu. Okul yıllarında moda tasarımı eğitimi alan ve aslında mesleğini icra etmek için İstanbul’a gelen Tokuş yıllardır ertelediği hayalini UMUT’la gerçekleştirdi.

Müzik

UMUT’un müzikleri, Altın Portakal ödüllü çok yönlü sanatçı Mazlum Çimen tarafından bestelenip düzenlendi. 2 ay süren yoğun beste, aranjman ve seslendirme çalışmalarına Hasan Saltık (Kalan Müzik) süpervizör olarak katkıda bulundu.

Yapımcıdan bir not

Günümüzde ne yazık ki para ve gücü kötüye kullananlar toplumlarda hakim durumdalar. Bir çok ülkede devletler kontrol etmek bir tarafa, bunun yanında bile yer alabiliyorlar.
Paranın “hayır” dedirtemediği bir ortamda ahlak, insan sevgisi, topluma ve bireye saygı tehdit altındadır. Güven ortamının kırıldığı böyle bir ortamda, insanlar neredeyse en yakınları için bile özveride bulunmaktan, fedakarlık yapmaktan, başkaları için bir gayret göstermekten çekinir hale gelirler. Gizli silah ticareti, kaçakçılık, uyuşturucu, organ ticareti gibi hak hukuk tanımayan kazanç yöntemleri, minicik çocukları bile istismar etmekte ve farklı toplumlarda huzur arayışıyla yaşayan ailelerin uykularını kaçırmaktadır.
Binlerce yıl öncesine dayanan Deli Dumrul efsanesinde kötülüğün öne çıkışı işlenmiş ve insanoğlunun boyutları sınanmıştır. UMUT filmi de, biçimler, kahramanlar değişse de insanın efsanevi ve neredeyse kalıtsal değerini bir kere daha görmemizi sağlıyor. UMUT, tüm bu konularda bizi düşündürecek ve umudun hala var olduğunun altını çizecek.

Resimler:

Bir yanıt yazın