Yeşil Yaban Arısı – The Green Hornet

YEŞİL YABAN ARISI
THE GREEN HORNET

Yapım Bilgileri

Michel Gondry’nin heyecan verici yeni 3D aksiyon komedisi The Green Hornet/Yeşil Yaban Arısı’nda, Britt Reid (Seth Rogen) Los Angeles’ın en seçkin ve saygın medya patronunun oğludur ve hayatına bir yön çizmeden, halinden memnun bir şekilde alemden aleme koşturmaktadır.– ta ki babası (Tom Wilkinson) gizemli bir şekilde ölene ve Britt’e muazzam bir medya imparatorluğu bırakana kadar.Babasının daha verimli ve yaratıcı çalışanlarından biri olan, Kato (Jay Chou) ile benzersiz bir dostluk kuran Britt, hayatında ilk kez anlamlı bir şey yapma fırsatını bulur: suçla savaşmak. Suçlulara yaklaşmak için, kusursuz bir paravan bulurlar: kendilerini suçlu olarak tanıtacaklardır. Kanunu çiğneyerek koruyan Britt, Yeşil Yaban Arısı adlı suç savaşçısı haline gelerek Kato ile birlikte sokakları dolaşmaya başlar.

Tüm dehasını ve becerisini kullanan Kato, silah teknolojisinde son noktayı temsil eden ve nostaljik bir hava taşıyan, ateş gücünde de beygir gücünde de rakipsiz, yok edilemez bir otomobil olan Siyah İnci’yi inşa eder.Tekerlekli kaleyle yol alan ve Kato’nun zekice tasarladığı cihazlarla kötülere aman vermeyen Yeşil Yaban Arısı ve Kato çabucak isim yapmaya başlar ve Britt’in yeni sekreteri Lenore Case’in (Cameron Diaz) yardımıyla Los Angeles’ın sert yeraltı dünyasını kontrol eden adamın peşine düşerler: Benjamin Chudnofsky (Christoph Waltz).  Ancak Chudnofsky’nin kendine has planları vardır: Yeşil Yaban Arısı’nı tek seferde ve sonsuza dek ezmek.

Columbia Pictures bir Original Film yapımı olan, Michel Gondry yönetimindeki The Green Hornet/Yeşil Yaban Arısı’nı sunar.Filmin başrollerinde Seth Rogen, Jay Chou, Cameron Diaz, Christoph Waltz, Edward James Olmos, David Harbour ve Tom Wilkinson yer alıyor. Yönetmen Michel Gondry. Yapımcı Neal H. Moritz.  Senaryo yazarları Seth Rogen ve Evan Goldberg.  George W. Trendle’ın yarattığı “The Green Hornet/Yeşil Yaban Arısı” radyo dizisinden uyarlandı. Yürütücü yapımcılar Seth Rogen, Evan Goldberg, Michael Grillo, Ori Marmur ve George W. Trendle, Jr.   Görüntü Yönetmeni John Schwartzman, ASC.  Prodüksiyon Tasarımcısı Owen Paterson.  Editör Michael Tronick, A.C.E.  Görsel Efekt Süpervizörü Jamie Dixon. Kıyafet Tasarımcısı Kym Barrett.  Müzik James Newton Howard.

FİLM HAKKINDA

Yapımcı Neal H. Moritz “Çocukken The Green Hornet/Yeşil Yaban Arısı’nı gerçekten çok severdim,” diyor. “Bruce Lee’nin Kato’yu canlandırmasına ve Van Britt Reid rolündeki Van Williams’a bayılıyordum. Bu benim için bir dileğin gerçekleşmesiydi. Başka biri The Green Hornet/Yeşil Yaban Arısı’nın filmini yapacak diye kıskançlıktan çatlıyordum.”

1930’lu yıllarda bir radyo piyesi olarak doğan The Green Hornet/Yeşil Yaban Arısı tüm mecralarda– sadece radyoda değil film serilerinde, çizgi romanlarda, 1960’lı yıllarda bir sezon süren ve Bruce Lee’nin ABD’de yıldızlık mertebesine ulaşmasını sağlayan televizyon dizisinde-pek çok hayran kazandı. Yeni filmi, The Green Hornet/Yeşil Yaban Arısı’nı ilk uzun metrajlı macerasıyla karşı karşıya bırakıyor ve maskeli intikamcıyı yeni nesil hayranlarına tanıtıyor.

Filmin yönetmenliğini Michel Gondry üstlendi. Yapımcılar projeyi yönlendirirken, birkaç yönetmen projeyle ilgilendiklerini belirtti; ancak Gondry gibi biriyle çalışma fırsatı, geri çevrilecek bir şey değil. Kafa karıştıran filmler yapmasıyla ünlü Gondry’nin ortaya çıkarmak istediği filmin, Moritz, Rogen ve Goldberg’ün baştan beri yapmak istedikleri filme kendi üslubunu katması olduğunu öğrenmek yapımcıları çok heyecanlandırdı. Moritz “Michel’in yaratıcı dehasına sahip biriyle çalışmak bizim için büyük şanstı,” diyor. “Başlangıçta, Michel’in projeyle ilgilenmesi beni çok heyecanlandırdı– onun büyük bir hayranı ve yıllardır arkadaşıyım.– ama bu filmin eğlenceli bir aksiyon-komedi olması gerekiyordu. Onun da istediği bu muydu? Yoksa onun tarzının çok mu dışındaydı? Michel bunu büyük bir Hollywood filminin şablonunu alıp kendi sesini, görüntüsünü ve havasını katma fırsatı olarak gördü- yani evet, bu bir gişe filmi ama aynı zamanda bir Michel Gondry filmi.”

Gondry, “Bu türde bir film yapma fırsatım olmuştu ama bu tip filmler genelde içi boş olur -bir kişi dünyayı kurtarır- ve ben de o adamla özdeşleşmem. Perdede görünen adamların kusurlu, mizah duygusuna sahip hatta zaman zaman kaybeden biri olmasını severim. Bu filmde bana çekici gelen şey de bu oldu,” diyor.

Gondry “Bir ‘numaranızın’ olması tehlikelidir,” diye devam ediyor. “Elbette, benim özel imzamı taşıyan sahneler olacak ama kimse geçmişteki işlerini tekrarlamak istemez. Teknik sinemacılığı gerçek oyunculukla birleştiren filmler yapmak istiyorum. Bu büyük bir aksiyon-komedi ve bir sürü efekti var; ancak bu efektlerin büyük bölümünü kamerayla yakaladık. Oyuncular yetenekli ve eğlenceliydi; böylece sonuçta harika bir performans ortaya çıktı.”

Seth Rogen, karakterini anlatırken “Britt Reid harika işler yapmış birinin oğlu olduğu için ünlü ama sadece eğlence düşünüyor,” diyor. Rogen filmin senaryosunu ortağı Evan Goldberg’le birlikte yazdı. “Hayatında bir tane bile anlamlı iş yapmamış. Ama babasının ölümünü, hayatına bir amaç ve yön kazandıracak bir fırsat olarak görüyor– kendisine kalan mirası iyilik için kullanmaya karar veriyor.”

The Green Hornet/Yeşil Yaban Arısı  3D teknolojisi ile sunuluyor; bu, Gondry’nin anlattığı öyküye ve çekim tarzına mükemmel şekilde uyan bir karar.  “Michel bir devrimci,” diyor Moritz.  “Biliyorsunuz, o ‘Matrix zamanı’nı icat eden adam – The Matrix’ten yıllar önce aynı tekniği bir Smirnoff reklamında kullandı.  Michel her aracı, her kamera hilesini, CGI efektlerini, her şey öykü anlatmak için kullanıyor.  3D de sinemacıların öykülerini yeni bir şekilde anlatmalarına olanak sağlayan yaratıcı bir araç.  Bu nedenle Michel de filmin 3D olarak gösterime girmesini ve filmin derinliği ile kapsamını bu yepyeni tarzda kullanmakla ilgilendi.”

Grant Anderson ve Rob Engle, Michel’in vizyonunu 3D teknolojisine uyarlamakla görevliydi.  Engle’a göre, filmin büyük bölümünün 2D olarak çekilmesi ve daha sonra 3D’ye dönüştürülmesi, Gondry’nin filmin son hali üzerinde daha fazla denetim sahibi olmasını-ve bunun sonucunda kendine has, eşsiz tarzıyla 3D alanıyla oynamasını sağladı. “Bu dönüştürme işlemi, üç boyutlu uzayı geleneksel çekimlerle yapamayacağınız şekilde manipüle etmemize imkân tanıyor,” diyor Engle.  “3D teknolojisiyle çekim yaptığınızda, gördüğünüz şeyi alırsınız.  Ama biz, 3D’yi yaratıcı bir şekilde kullanmaya kapı açtık ve 3D’yi beklenmedik şekillerde manipüle ettik.  Bence Michel’i gerçekten heyecanlandıran şey de bu.  Örneğin, belli yerlerde bir sahnenin belli unsurlarını alıyor ve kurgu sırasında bu unsurları –cam parçalarını veya bir silahı— bir sonraki sahneye taşıyor. Bu sayede 3D uzayında, normalde 3D görüntülerde olmayan bir devamlılık hissi yaratılıyor.”

Dahası, filmin 3D olarak gösterime girme kararının çekimlerin tamamlanmasından kısa süre sonra verilmesiyle, Gondry efekt sahnelerinin pek çoğunu 3D teknolojisini göz önüne alarak tasarlama imkânı buldu.

“Michel yenilikçi bir sinemacı,” diyor Engle.  “Sinema mecrasını kullanmak için devamlı eşsiz ve yaratıcı yollar buluyor. Bence 3D onun sinemacılık cephanesine yeni ve heyecan verici bir silah katıyor.”

Aslında Moritz, Rogen ve Goldberg’le ilk buluşmasında Gondry bir sunum hazırlamıştı: filmin aksiyon sahneleri için tasarladığı ve Kato-Vision adını verdiği  yenilik. “Michel evde yaptığı, temel olarak iki kişi arasındaki dövüş sahnesini gösteren bir şey getirdi; bu, filmi onunla yapma konusunda bizi heyecanlandıran nedenlerden biriydi,” diyor Moritz. “Aynı karede, iki kişinin farklı hızlarda dövüştüğünü görüyorsunuz.  Michel, filmde gördükleriniz üzerinde devrim yapmayı bilen biri.”

Rogen kısaca şöyle ifade ediyor: “Ben sinemaya gittiğimde, daha önce görmediğim bir şey izlemek isterim—daha önce görmediğim bir sürü şey bulan biri varsa, o da Gondry.”

Gondry’nin ilgi çekici görsel tarzı, Moritz’in aksiyon filmleri konusundaki deneyimi ve Rogen ile Goldberg’ün komedideki başarısıyla, film Moritz’in deyimiyle “çok farklı dünyalardan gelen insanların yarattığı bir üçgen” oluşturdu. “Diğerlerinin yaptığı işleri – Michel’ın yaratıcılığını, Seth ile Evan’ın senaryosunu– gördüğümde, ben de elimden gelenin en iyisini yapmak istedim. Uzun zamandan beri hayranı olduğum için, karaktere karşı ortak bir tutkusu olan insanlarla birlikte çalıştığmı bilmek harikaydı.– Michel de Seth ve Evan da türe derin bir sevgiyle bağlı.”

Her büyük film, yüksek düzeyde işbirliği gerektirir; The Green Hornet/Yeşil Yaban Arısı da bunun en iyi örneklerinden biri. Cameron Diaz şöyle açıklıyor: “Bu harika bir ortaklıktı; onlarla çalışmak çok eğlenceliydi. Michel sete gelip direktif veriyor. Ardından Seth ve Evan bunu duyuyor ve Michel’le yeni bir replik hakkında konuşuyor. Aniden bir sinerji meydana geliyor -set bir blender gibi; tüm malzeme içine atılıyor, bir düğmeye basılıyor ve ortaya enfes bir kokteyl çıkıyor.”

Rogen, ortağıyla birlikte “senaryosunu yazmak için yeni bir film” aradıklarını açıklıyor. “Çizgi romanlara ve süper kahramanlara hayranız. Uzun bir süre boyunca bir kahraman ve yardımcısı hakkında bir senaryo yazmaya çalışıyorduk. Ama Yeşil Yaban Arısı’na bakana kadar hiçbir şey bize doğru gelmedi. Gerçek bir mirasa sahip, ünlü bir karakterdi ama kendi yorumumuzu katmamıza da olanak tanıyordu. Bu proje, Evan’la benim yapmak istediğimiz şeye bire bir uyuyordu– amansız bir aksiyon-komedi çerçevesinde, Britt ve Kato arasındaki ilişkiyi keşfedebilirdik. Kusursuzdu.”

Rogen’in kusursuz demesinin nedeni, kendi bakış açılarına göre karakterlerin zamanla gerçekten eşit hale gelmesiydi. “Kato bir yardımcı karakter olarak başladı ve pek çok yardımcı karakter gibi sadece yardımcıydı. Ama sonra Bruce Lee’nin Kato rolünde olduğu TV dizisi yapıldı. Lee bir simge haline geldi; bu nedenle Yeşil Yaban Arısı’na olduğu kadar yardımcısına da büyük sevgi duyuluyor. Filmi izlemeye gelenler sadece ‘kahraman’ Yeşil Yaban Arısı’na değil, Kato’ya da neler olacağını görmek istiyor.”

Gondry yaratıcı vizyonunu, Rogen ve Golberg komedi ve öykü kısmını getirirken, Moritz de aksiyon filmleriyle olan engin deneyimini kattı. Gondry, “Neal perdede aksiyon açısından neyin işe yaradığı, neyin yaramadığı konusunda çok detaylı bir görüşe sahip,” diyor. “Bir sahnenin nasıl çekileceği, kurgu odasında kaç karenin kesilmesi gerektiği konusunda gerçekten bir fikre sahip.”

Suçla savaşan ekibin üçüncü üyesi, elbette ki Yeşil Yaban Arısı’nın otomobili, Siyah İnci. Moritz, “Bana göre, Siyah İnci filmin gerçek süper kahramanı,” diyor. Otomobil üreticileri ve tasarımcılarıyla yapılan birçok geliştirme çalışması sonrasında, yapımcılar sadece Chrysler Imperial Crown’ın – televizyon dizisinde kullanılan model– işe yarayacağına karar verdi.  “Yeni tasarımları klasik Chrysler’la karşılaştırıp durduk ama hiçbiri onun önüne geçemedi,” diyor Moritz.  “Galiba Michel, ‘Imperial’dan yola çıksak ya?’ diye önerdi. O an bir ampul yandı. O modelden daha havalısını bulamayacaktık.”

Bir yanıt yazın