Yukarı Bak – Up

“Balonlarla tutturulmuş bu havada  uçan ev simgesini bulduk ve
dünyadan kaçmak adına tam da istediğimiz şeyi yansıttığını düşündük..
Bir anda dünyanın aslında ilişkilerden ibaret olduğunu ve
Carl’ın da bunu anlayacağını fark ettik.”
~ Pete Docter, Yönetmen/Yazar

PRODÜKSİYON HAKKINDA

Walt Disney Pictures ve Pixar Animation Studios, Oscar Adayı Pete Docter’ın (“Sevimli Canavarlar”) yönetmeni olduğu tüm zamanların gelmiş geçmiş en komik maceralarından oluşan son komedi-fantezi filmi “Yukarı Bak” ile sinema izleyicilerini yukarılara ve bambaşka yerlere alıp götürüyor. Disney Digital 3D™ olarak sunulan “Yukarı Bak,” evine binlerce balon bağlayarak Güney Amerika’nın yaban hayatına uçan ve sonunda hayatı boyunca düşlediği büyük macerasını gerçekleştiren 78 yaşındaki balon satıcısı Carl Fredricksen’in yukarılarda geçen hikayesinin peşinden gidiyor. Ancak en büyük kabusunun seyahatine gizlendiğini çok geç fark ediyor: 8 yaşındaki aşırı iyimser Yaban Hayat Kaşifi, Russell.Kahramanlarımızın, tuhaf, egzotik ve şaşırtıcı karakterlerle karşılaştıkları kayıp dünyaya yolculukları, kahkaha, coşku ve oldukça hayalperest bir macerayla dolu.
“‘Yukarı Bak’ın Pixar’ın 10. filmi olmasından çok gurur duyuyorum” diyor John Lasseter, Walt Disney ve Pixar Animation Studios’un sorumlu yapımcısı ve kreatif sorumlusu. “Bence yaptığımız en komik ve aynı zamanda en güzel filmlerden biri oldu. Ana karakterimiz harika bir kahraman. Carl Fredricksen 78 yaşında, kendi tasarımı olan bir uçan makinayla dünyayı dolaşıyor ve akşam yemeğini hala 15:30’da yiyor. Bir macera filminde aklınıza en son gelecek, en alışılmadık kahraman o. Hayattaki büyük maceraların günlük hayatta meydana gelen tüm o küçük şeyler olduğunu öğrenen bir karakter. Russell yarattığımız en sevimli, en sempatik karakterlerden biri. Carl’la birlikte, bu iki karakter beyazperdeyi neşelendiriyor.”
Filmin yönetmenliğini Pixar’a 1990 yılında katılan—gruba sadece üçüncü animatör olsun diye getirilmişti—usta yönetmen Pete Docter yaptı. Docter, Lasseter ve Andrew Stanton’la birlikte Pixar’ın ilk uzun metraj sinema filmi “Oyuncak Hikayesi”nin öyküsünü ve karakterlerini geliştirdi, aynı zamanda yönetici animatör olarak çalıştı. “Bir Böceğin Yaşamı” adlı filmde sanatçılarından biriydi ve “Oyuncak Hikayesi 2”nin ilk hikaye geliştirimini yazdı. Docter yönetmenliğe ilk adımını En İyi Animasyon Filmi Oscar ödülüne aday olan “Sevimli Canavarlar” ile yaptı. Docter, Pixar Animation Studios’un baş kreatif yazarlarından biri olarak, Disney•Pixar’s imzalı Oscar-ödüllü “WALL•E” filminde özgün hikayesiyle bir kez daha Oscar’a aday gösterildi.
“Benim için bir filmi izlemeye değer yapan, eve döndüğünüzde hala filmi düşünüyor olmanızdır,” diyor Docter. “Sinemadan çıkıyorsunuz ve hala filmi düşünüyorsunuz ve sadece ertesi gün değil, ertesi yıl da. Bir filmin bu şekilde etkilemesi için, filmde gerçek duyguların olması ve kendi hayatınızda bir şekilde yankılanması gerekir. Filmin yıldızları canavarlar veya böcekler olsa bile, ekrandaki o karakterlerle bütünleşiyorsunuz ve neler yaşadıklarını anlıyorsunuz. Özünde gerçeğin ve karakterle duygusal bağın olması çok önemli.”
“Mizah duygunuzun yanı sıra kalbinizin de olması gerek,” diyor Lasseter. “Walt Disney hep şöyle dedi, ‘Her kahkaha için bir gözyaşı olmalı.’ Ben buna inanıyorum.” Film yapımcıları duyguyu son maceralarında fazlasıyla buldular, Carl ve yitirdiği eşinin arasındaki sevgi, Carl ve Russell arasında oluşan dostluk. Aslında, Carl hayatın gerçek macerasının seyahatte ya da büyük başarılarda değil, arkadaşlarımız ve ailemizle olan günlük ilişkilerimizde bulunabileceğini keşfeder.”
“Yukarı Bak” filminin sorumlu yapımcılığını Oscar Ödüllü yapımcılar ve Pixar önderleri Lasseter (“Oyuncak Hikayesi,” “Bir Böceğin Yaşamı,” “Oyuncak Hikayesi 2,” ve “Arabalar” filmlerinin yönetmeni) ve Stanton (“Kayıp Balık Nemo,” “WALL•E” filmlerinin yönetmeni) yaptı. Pixar’ın deneyimli ismi Jonas Rivera filmin yapımcılığını üstlendi. Yardımcı yönetmen Bob Peterson, Docter, Peterson ve Tom McCarthy’nin (“Hayatın İçinden,” “Misafir”) hikayesini Peterson ve Pete Docter senaryolaştırmış. Oscar Adayı besteci Michael Giacchino (“Ratatuy,” “İnanılmaz Aile”) müzik yeteneğini duygulara, mizaha ve macera ruhuna vurgu yapan çağrışımcı notaları yaratmak için kullanıyor.
“Yukarı Bak” macerapereste dönüşen balon satıcısı Carl Fredricksen’ın seslendirmesini birçok Emmy Ödülü kazanan efsanevi oyuncu Ed Asner yapıyor. Dokuz yaşındaki Jordan Nagai oyunculuk kariyerine azimli ve yardıma istekli Küçük Yaban Hayat Kaşifi Russell’ı seslendirerek başlıyor. Takdir edilen Emmy Ödüllü oyuncu Christopher Plummer zengin ve karakterli ses performansıyla Charles Muntz’ı seslendiriyor. Onun canlandırdığı karakter itibarını geri kazanma takıntısı olan yıldızı sönmüş bir kahraman.
John Ratzenberger, Pixar’ın “şans tılsımı”—Stüdyo’nun tüm uzun metraj sinema filmlerinde seslendirme yapan tek oyuncu, Carl’ı evini satması için teşvik eden Tom isimli bir inşaat ustasını seslendiriyor. Muntz’un köpeklerinin seslendirmesini Bob Peterson, Delroy Lindo ve Jerome Ranft yapıyor.
“Yukarı Bak” Disney•Pixar’ın 10. Filmi. Pixar diğer dokuz filmiyle de “WALL•E,” “Ratatuy,” “Arabalar,” “İnanılmaz Aile,” “Kayıp Balık Nemo,” “Sevimli Canavarlar,” “Oyuncak Hikayesi 2,” “Bir Böceğin Yaşamı” ve “Oyuncak Hikayesi” benzeri olmayan yüksek başarı serisi yakalamıştır. Amerika çapında tüm zamanlarım en çok kazanan 25 animasyon filminin dokuzu Pixar’a ait ve dokuz film de dünya çapında vizyona girdikleri hafta sonu gişede bir numara oldu. “WALL•E,” “Ratatuy,” “İnanılmaz Aile” ve “Kayıp Balık Nemo,” hepsi En İyi Animasyon Filmi dalında Oscar kazandı.
Docter, Pixar’ın 10 filmlik süreci boyunca çok şey öğrendiğini söyledi. “Hiçbir zaman daha kolay olmuyor” diyor ve ekliyor: “Hikaye bizi aldatıyor, doğru çözümü bulduğumuzu düşündürten yeni hileleri oluyor. Ancak çok çok üzerinde çalışarak ve tekrar çalışarak iyi bir şeyler ortaya çıkarabilirsiniz.”
Docter, “Hala her şeyi biliyor değiliz.” diye devam etti. “Fakat kendimize hata yapma payı bırakıyoruz. Ed Catmull’un dediği gibi ‘hata yapmıyorsanız, yeterince risk almıyorsunuzdur’. Dilerim kendimizi asla her şeyi bilen uzman olarak görmeyiz, her filmde yeni bir şeyler öğreniyoruz..”

Gösterim Tarihi: 16 Ekim 2009
Dağıtım: UIP Filmcilik

Resimler:

Bir yanıt yazın