Amman Hocam 1 – Les Profs

Amman Hocam

Bu yıl Cannes’da gösterimi yapılan, Fransa’da 4 milyon kişinin seyrettiği “LES PROFS 2”  adlı filmi de listemize dahil ettik. Ancak bu filmin birincisinin de ülkemizde gösterilmemiş olduğunu gördük. Filmi seyredince birçok esprinin Fransız kültür ve güncel yaşamından esinlenilerek uygulandığını bu nedenle de son derece kısıtlı bir seyirciye yönelik olabileceğini düşünerek Türkiye’ye ithal edilmemiş olduğunu fark ettik.

Filmin yapımcıları ise bu filmin Fransa dışında her ülkede farklı bir adaptasyonla ve kendi lisanlarında gösterildiğini söyledi. Bu da bizi Türk sinema tarihinde 1930’lardan beri uygulanan Türkçeye adaptasyon fikrine çok yaklaştırdı.

Hatırlarsanız Marx Brothers (Arşak Palabıyıkyan), Yavru ile Katip (Ciccio Ingrassia, Franco Franchi), İngiliz “Carry On” Serisi (Çılgınlar Kampı, Çılgınlar Afrika’da) daha sonra da bazı Asterix filmleri hem Türk seyircisini çok eğlendirmiş hem de Anadolu’nun en ücra köşesinde bile seyirciye sinemaya sevgisini aşılamışlardır.

İşte “LES PROFS 1” filmini de bu düşünce ile Amman Hocam adıyla hem o eski filmlere gönderme yapmak hem de o tada yeniden dokunmak adına adapte ederek vizyona çıkmaya hazırlanıyoruz.

Özet; Üniversite yerleştirme sınavlarında %12 başarı oranı ile bir kenar mahalle Lisesi yılının en kötü okulu seçilmiştir. En iyi öğretmenlerin bile başarısız olduğu bu okulda kurumu kurtarmak için kolları sıvayan yetkililer yaratıcı bir fikir ortaya atarlar.

  EN KÖTÜ ÖGRENCİLER  VS. EN KÖTÜ ÖĞRETMENLER

Bu benzersiz stil velileri pek memnun etmese de öğrencilerin ilgisini çeker…

Film; konusuyla ortaokul, lise yaş grubuna hitap etse de orta yaş grubu seyirciye de eski günlerini tekrar yaşatan bir eğlence zinciri sunarken duygulandırmayı, ve hedefe giden yolda ısrarla mücadele etmeyi ön plana çıkarmaktadır.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=TG0mTT2jk3Y[/embedyt]