Cennetteki Çöplük – Der Müll im Garten Eden

Cennetteki Çöplük

FİLMDE YER ALANLAR

Hüseyin Alioğlu, Nezihan Haşlaman, Bülent Sağır, Bünyamin Seyrekbasan, Sibel Suiçmez, Başaran Gelişli, Şevval Sam, Bülent Aşçı, Sabahat Haşlaman, İsmet Bodur, Ezer Haşlaman, Furkan Seyrekbasan, Azize Seyrekbasan, Recep Kaya,Ömer Faruk Karadanalı, Manga, Fatma Salihoğlu, Nedime Seyrekbasan, Saadettin
Salihoğlu, Fatma Gelişli, Halim Mahmutoğlu, Yusuf Kaba, Turgut Haşlaman, Nesrullah Sivaz, Murat Başaran, Oktay Üst, Suna Haşlaman, Hüseyin Köse, Ayşe Seyrekbasan, Yusuf Seyrekbasan , Nuri Okutan, Eyüp Sabri Kartal, Refik Abdullahoğlu, Naime Abdullahoğlu, Atilla Seyrekbasan, Simge Ustaahmetoğlu, Berna Seyrekbasan, Efnan Başaran, Soner Sönmez, Davut Kılıç, Ahmet Çınar, Gülay Seyrekbasan, Şakir Süleymanoğlu, Ahmet Ali Kaba, Hikmet Tarakçı, Fahrettin Çebi, Aliye Alioğlu, Adem Köse, Halil İbrahim Kaba, Turgay Erdağ, Hanefi  Topaloğlu, Ömer Salihoğlu, Ahmet Erhan, Alper Burak Hatinoğlu, Hamza Süleymanoğlu, Muhammet Balta,  Cansu Gelişli, Kürşad Gelişli, İlve Gelişli Fatih Akın’ın “Her çözüm bir sorun doğurur” sloganıyla yola çıkan, Çamburnu’nda, çay tarlaları ortasına kurulan dev çöp arıtma ve toplama tesisine karşı köylülerin verdiği mücadeleyi tüm çıplaklığıyla gözler önüne seren “Cennetteki Çöplük” belgeseli 5 Ekim’de vizyona giriyor.

Çamburnu’nun karşı karşıya olduğu çevre felaketini öğrenir öğrenmez, bu sorunla kendi yöntemiyle mücadele etmeye karar veren Fatih Akın’ın konuyla ilgili 5 yıl boyunca çektiği belgesel “Cennetteki Çöplük” vizyona giriyor.

10 yıl önce Karadeniz’in köylerinden biri olan Çamburnu’nda bir çöp depolama alanı kurulmasına karar verilir ve kısa bir süre sonra belirlenen bölgeye belediye başkanı ve köylülerin tüm protestolarına rağmen çöplük kurulum standartları göz ardı edilerek bir çöp imha makinesi kurulur. Fatih Akın büyükbabasının köyü olan Çamburnu’na gider ve yaşanan bu çevre felaketini öğrendiğinde yapmayı en iyi bildiği şekilde harekete geçmeye karar verir.  Beş yıl boyunca köylünün de yardımıyla, bölgede ülkenin güçlü kurumlarıyla yaşanılan savaşı belgeler.  Eskiden cennet olan bu köyün, gün be gün kaçınılmaz bir çevre felaketine nasıl maruz kaldığını kaydeder.

Fatih Akın’ın; Çamburnu köylüleri ile birlikte bu tesisin kurulmasına engel olamasa da; 5 yıl boyunca (2007-2012) çöplüğün kurulma aşamasından günümüze kadarki süreci belgelediği filmi 5 Ekim’de vizyona
giriyor.

FİLMİN ÖZETİ

Çamburnu Türkiye’nin Kuzey Doğusunda yer alan bir dağ kasabasıdır. Karadeniz’in ılıman ve nemli iklimiyle kutsanmış bu kasabanın sakinleri, etraflarını çevreleyen doğayla ahenk içinde yaşayarak, nesillerdir geçimlerini çay yetiştiriciliği ve balıkçılıktan sağlarlar. Bu cennet gibi köy, on yıl önce devletin köyün hemen üst tarafına bir çöplük alanı kurma kararıyla büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kalmıştır. Belirlenen bölgeye, belediye başkanı ve köylülerin protestolarına rağmen, hiç bir güvenlik önlemi alınmadan ve kurulum standardı olmadan çöp imha makinesi inşa edilmiştir. Bu olayın sonuçları kısa sürede gözle görülür bir hal almaya,köyün havası kirlenmeye ve suyu mikroplanmaya başlamıştır.Yağmur suları çöplüğün çevresinde biriken atık suları dağ yamacından aşağı doğru akıtmış ve ekim alanları yamacın alt tarafında olan çay yetiştiricileri bundan olumsuz olarak etkilenmişlerdir.

Kısa sürede bu durumun sonuçları oldukça yıkıcı bir hal almaya başlamıştır. Bugün hâlâ her gün tonlarca çöp, bölgeye dökülmeye devam etmektedir. Ödüllü Yönetmen Fatih Akın 2006  yılında (Head on: Duvara Karşı, Crossing The Bridge: The Sound of İstanbul – İstanbul Hatırası: Köprüyü Geçmek) The Edge of Heaven: Yaşamın Kıyısında filminin finalini çekmek için büyükbabasının köyü olan Çamburnu’na gider. Çamburnu’nda yaşanan bu çevre felaketini öğrendiğinde yapmayı en iyi bildiği şekilde harekete geçmeye karar verir. Beş yıllık bir süre boyunca köyün, ülkenin güçlü kurumlarıyla yaşadığı savaşı belgeler ve eskiden cennet olan bu köyün, gün be gün kaçınılmaz bir çevre felaketine nasıl maruz kaldığını kaydeder.

CENNETTEKİ ÇÖPLÜK, büyük şehir merkezinden uzakta yaşayan bir topluluğun cesaret ve mücadelesinin
çarpıcı bir portresidir.

Gösterim: Tarihi: 05 Ekim 2012
Dağıtım: Tiglon Film
Yazan ve Yöneten: Fatih Akın
Görüntü Yönetmeni: Bünyamin Seyrekbasan, Herve Dieu
Kurgu: Andrew Bird
Müzik: Alexander Hacke
Ses: Joern Martens
Ses Kayıt: Richard Borowski
Ses Tasarım: Felix Roggel
Yönetmen Yardımcısı: Nurhan Şekerci
Sorumlu Yapımcı: Christian Spinger
Televizyon Yapımcıları: Jeanette Würl (NDR) & Christian Granderath (NDR)
Yapımcılar: Fatih Akın, Klaus Maeck, Alberto Fanni, Flaminio Zadra, Paolo Colombo

Bir yanıt yazın