Hain
ÖYKÜ
Gizli karşı casusluk faaliyetlerinin ihanet dolu dünyasında geçen, uluslararası bir gerilim filmi olan Hain’de, seçkin bir FBI ajanı korkunç bir komploya dair gizli bilgileri elinde bulunduran, Amerikalı kaçak bir askerin peşinde üç kıtayı kat eder. Oscar adayı Don Cheadle (Otel Ruanda, Çarpışma), Guy Pearce (Akıl Defteri, Los Angeles Sırları), Altın Küre adayı Jeff Daniels (Mürekkep Balığı ve Balina), Neal McDonough (Azınlık Raporu), Archie Panjabi (Cesur Bir Yürek), Aly Khan (Cesur Bir Yürek) ve Said Taghmaoui (Uçurtma Avcısı), seyircileri şaşırtıcı sonuna kadar tahmin yürütmeye iten, dünyanın çeşitli yerlerinde geçen bir gerilim filminde önemli rolleri paylaşır. Filmin senaristliğini ve yönetmenliğini Jeffrey Nachmanoff (Yarından Sonra’nın senaristi) üstlendi. David Hoberman, Todd Lieberman, Don Cheadle, Jeffrey Silver yapımcılığı, Ashok Amritraj, Steve Martin, Arlene Gibbs ve Kay Liberman ise başyapımcılığı üstlendi. FBI ajanı Roy Clayton (Guy Pearce) tehlikeli bir uluslararası komploya yönelik soruşturmayı yürütürken, bütün ipuçları eski bir ABD Özel Harekât subayı olan Samir Horn’a (Don Cheadle) işaret ediyormuş gibi görünür. Karmaşık uluslararası ilişkiler ağına sahip, gizemli bir kişi olan Horn, önemli bir harekât gerçekleşirken ortaya çıkıp, yetkililer onu sorgulayamadan ortadan kaybolmayı iyi beceren biridir. Soruşturmayla ilgilenen kurumlararası tim, kendine ait bir gündemi varmış gibi görünen, kural tanımayan, deneyimli bir CIA yüklenicisi olan Carter’la (Jeff Daniels) ve FBI ajanı
Max Archer’la (Neal McDonough) buluşur. Soruşturma timi Yemen, Nice ve Londra’daki yasadışı eylemleri Horn’la ilişkilendirir ama bir yığın çelişkili kanıt ortaya çıkar ve Clayton’ı hedefinin muhalif ve eski bir askerin mi, yoksa çok daha karmaşık bir şey mi olduğu konusunda kendini sorgulamaya iter.
Gerçeği gün ışığına çıkarmayı kafasına koyan Clayton, gizemli eski asker sırlardan ve yalanlardan kurulu bir dünyanın içine daldıkça, bütün dünyada Horn’un izini sürer.
FİLMİN KÜNYESİ
Orijinal adı: Traitor
Türkçe adı: Hain
Gösterim Tarihi: 12 Haziran 2009
Dağıtım: Medyavizyon Film
İthalat: r Film
Süre: 106 dakika
Yapımcı: David Hoberman, Todd Lieberman, Don Cheadle, Jeffrey Silver
Yönetmen: Jeffrey Nachmanoff
Senaryo: Steve Martin, Jeffrey Nachmanoff
Oyuncular: Don Cheadle, Guy Pearce, Said Taghmaoui, Neal McDonough, Jeff Daniels
YAPIM HAKKINDA
Komedi türünde bir gişe filmi olan Başımın Belası üzerinde birlikte çalışırlarken, Steve Martin’in yapımcı David Hoberman’a şaşırtıcı bir fikir sunmasıyla birlikte, Hain’in beyaz perdeye uzanan yolculuğu başlamış oldu. Martin’in “Farz edelim ki…” ile başlayan senaryosu, tahrik edici güncel konusuyla ve şaşırtıcı sonuyla hemen Hoberman’ın hayal gücünü kamçıladı.
Hoberman, eski bir ABD askeri ve onun kaçak hayatı yaşamasının yaratıcılık bakımından oldukça elverişli bir konu olduğunu söyler. “Bir film için mükemmel bir başlangıç noktası olduğunu düşündüm.” Hoberman ve ortağı Todd Lieberman, Martin’in bulduğu konuyu senaryoya dönüştürmek için, Yarından Sonra’nın senaristi Jeffrey Nachmanoff’u seçti. Hain’in temel olay örgüsünü içeren kısa bir tretman Nachmanoff’a sunuldu. “Hemen ‘Vay canına, muhteşem bir şaşırtıcı son,’ diye düşündüm ama o sona nasıl ulaşacağım konusunda
hiçbir fikrim yoktu,” diyor Nachmanoff. “Karakter hakkında ve kim olabileceği konusunda düşünmeye başladım. Başkahramanı kendini bir çatışmanın ortasında bulan, Müslüman bir Amerikalı yapmanın konuyu daha ilgi çekici hale getireceğinde karar kıldım.”
Nachmanoff’un ilk taslağı vermesinden kısa bir süre sonra, oyuncu Don Cheadle bu taslağı okudu ve filmin yapımcılarına katıldı. Crescendo Productions’ta yapımdan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı olarak çalışan başyapımcı Arlene Gibbs, Nachmanoff’un senaryosunun bu kadar erken bir aşamada bile öyküyü bu kadar derinlikle aktarması, Cheadle’ın yapım şirketini bu projeye soktuğunu belirtti. “Senaryoyu beğendik çünkü öyküde birçok katman bulunuyordu. Jeffrey karmaşık bir konuyu ele almış ve eğlenceli bir hale getirmişti.”
Nachmanoff ise “İlk yönetmenlik deneyimimde Don Cheadle gibi bir yıldız ve yapımcı ortakla çalışmak inanılmaz bir hediye gibiydi benim için.” diye belirtir. “Bence en yetenekli oyuncularımızdan biri, ayrıca inanılmaz derecede zeki biri.” Cheadle’ göre Hain’in popüler türe farklı yaklaşımı ilgi çekecek bir kozdu. Cheadle “Bu film bir casus gerilim filmi ve bu noktada umarım başarılı olmuştur.” diye ekler. “Aksiyon
ve komplonun yanında, Hain bir yandan doğru şeyi yapmaya çabalarken, öbür yandan da “doğru”nun ne anlama geldiğini çözmeye çalışan bir adam hakkında. Bu ilgi çekici bir soru—İnandığın şey için ne kadar ileri gidersin?” “İnsanları tehlikeye atıp onları feda etmek üstlerinin isteyebileceği bir şey ama bu inancının izin vermediği bir şey olduğu için doğrudan karşı çıkar.” diye devam eder Cheadle. “O yüzden ikileme düşer—İnsan çoğunluğun iyiliği için ne kadar hayatı gözden çıkarabilir ve bir birey bu karara nasıl varabilir?”
Nachmanoff, bu sorunun ve Cheadle’ın bu soruya verdiği yanıtın öykünün odak noktası olduğunu belirtir. “Horn’un kim olduğu sorusu—gerçek amaçları neler, ne yapmaya çalışmaktadır ve amaçlarına nasıl ulaşmaya çabalamaktadır—işte bu filmin ilgi çekici tarafıdır.” “Bunun benim ideal filmim oluğunu hissediyorum.” der yönetmen. “Bu film aksiyon, siyaset ve casusluğu harmanlıyor ve benim ilginç bulduğum fikirleri ele alıyor. Ben aksiyon filmlerinin büyük bir hayranıyım ve iki unsuru harmanlayabilen filmlere bayılıyorum. Karakter temelli bir dram olan, daha geniş bir öykü içinde, bombalama sahneleri, muhteşem dövüş sahneleri, biraz silahlı çatışma ve heyecan verici benzer şeyleri bir araya getirme fırsatı bulduk.”
Cheadle ve Nachmanoff senaryoyu geliştirerek son halini vermek için çok zaman harcadı. Nachmanoff, “Birlikte üzerinden geçtik, hem de kaç kez.” der. “Bence bazı oyuncular yapımcı unvanını alır ama hakkını veremezler. Don Cheadle ise filmin tamamı hakkında gerçekten düşünüyor.”
Proje dinlenmeye bırakılınca ve başta teklif edilen yönetmen başka bir projede çalışmak üzere ayrılınca, Nachmanoff filmi kendi yönetmek istediğini biliyordu. “Kararımı yapımcılara ilettim. Onlara söyledim. ‘Bu işi yapacak tutkum da var enerjim de, bu işi yapmayı biliyorum ve düşük bir bütçeyle yapacağım.’ Yapımcıları bir şekilde bu iş için doğru adam olduğuma ikna ettim. Don da benimle kamera karşısına geçmeyi kabul etti. O noktadan sonra gerçek anlamıyla bir ortaklık doğdu zaten.” Yapım şirketi Crescendo, Cheadle’ın Otel Ruanda’da birlikte çalıştığı, yeni kurulan Overture Films’in tepe yöneticisi Chris McGurk’a başvurdu. McGurk ve Overture’ın yapımdan sorumlu başkanı Danny Rosett senaryoyu olumlu karşıladı ve Nachmanoff’un yönetmenliğini de onaylandı. Overture’ın yeşil ışık yakmasıyla birlikte yapım yeniden başladı. Cheadle, Nachmanoff’la birlikte çekimler başlamadan önce senaryo üzerinde defalarca konuştuklarını ve çekimler boyunca da tartışmaların devam ettiğini ama yönetmenin üslubunu ve yöntemlerini kontrol etmemeye dikkat ettiğini söyler. Daha önce Oscar ödüllü dram Çarpışma’nın yapımcılığını üstlenen Cheadle, “Senaryodaki öyküyü kusursuz bir şekilde, anı anına, adım adım takip ederek çektiğimizden emin olmamız gerekiyordu.” diye belirtir. “Aslında iki öykü anlatılıyor: Bir tarafta Guy Pearce’ın karakterinin ve soruşturmasının öyküsü var, öbür tarafta da biz varız, yani onların soruştukları taraf. Bu iki tarafın dengeli bir şekilde aktarılmasını sağlamak çok zor bir işti.” Yapımcı Jeffrey Silver, filmin yapım sürecindeki zorlu lojistik işlerini üstlenmek üzere David Hoberman tarafından projeye dahil edildi. Çok geçmeden Hain’in bir stüdyonun veya finansörün desteklemekle zorlu bir iş üstleneceği bir proje olduğunu anladı. “Çok zor bir konu. Geleneksel öğretilerle çelişen bir yapısı var. İnançlı bir adamın, hunharca eylemlerin sürekli düzenlendiği bir dünyada ne işi vardır? Overture’ın bu olay örgüsündeki gizil dramın farkına varması takdire şayandır.” “Konuyu çok beğendim.” diye ekler. “Bana göre bu film çağın ruhunu yansıtıyor. Bu film dünyadaki zor sorulara ve sorunlara değiniyor ve bunu çok eğlendirici bir yolla gerçekleştiriyor.”
Sinemacılar yansıttıkları gizli dünya hakkındaki ellerinden gelen en gerçekçi filmi yapmaya özen gösterdi. Nachmanoff casusluk ve istihbarat alanlarındaki uzmanlarla konuşmanın yanında, filmin geniş kapsamlı konusu üzerinde uzmanlaşan akademisyenleri ve yazarları da bir araya getirdi. Filminde yeniden yarattığı dünyaya daldıkça, daha çok şey bilmek istiyordu: “Filme katılabilecek her tür büyüleyici ve gerçek ayrıntı bulunduğunu keşfetmeye başladım.” der. “Her nerede gerçek anlar ve kulağa gerçekten doğru gelen şeyler
bulabilirsem, bunların filme ve filmi izleyecek herkese katkı saylayacağını hissettim.” Filmin temelindeki tartışmalı konusuna rağmen, yapımcılar gerçek niyetlerini hiçbir zaman gözden kaçırmadı. Hoberman, “Hedefimiz her zaman eğlendirici bir film yapmanın yanında dünya ve sorunları üzerine de bir şeyler söylemek oldu. Hem eğlendirici, hem de gerçekçi, akıllı bir adamın filmini yapmak istedik.” der.
“Filmde biri ‘Sadece gerçeği duymak istiyorum.’ gibi bir söz sarf ediyor” diye hatırlıyor Cheadle. “Ve Horn ‘Gerçek oldukça karmaşık.’ diye yanıtlıyor. Bence filmden seyircilerin akıllarında kalacak tek şey bu söz olacaktır en sonunda.”
Resimler: