Köprüdekiler

KÖPRÜDEKİLER,  19 Mart 2010 da vizyona giriyor

Aslı Özge’nin ilk olarak 2006’da tasarladığı “Köprüdekiler”, filmin kahramanlarının gerçek yaşam öykülerinden esinlenerek senaryolaştırıldı.

2008’de İsviçre’de “Nyon Visions Du Reel” festivaline davet edilen “Köprüdekiler” projesi festivalde Alman ve Finlandiya’lı TV kanallarının da ilgisini çekti ve projeye dahil olarak desteklediler.

Gerçek mekanlarda çekilen ve çoğunlukla gerçek karakterlerin rol aldığı filmde Emniyet Genel Müdürlüğü’nün izin vermemesi nedeniyle Polis rolü için amatör bir oyuncu seçildi.

Türkiye’deki genç nüfusun yaşadığı gelecek korkusu ve bu korkunun şekillendirdiği gündelik hayatlar uzerine kurgulanan filmin senaryosu Aslı Özge’ye ait.

FİLMİN KONUSU

Uzunca saçları, tek küpesi ve yüzüğüyle  Don Juan havasındaki Fikret Boğaz Köprüsü’nde gizlice gül satarak hayatını kazanır bir yandan da Eminönü civarindaki çeşitli dükkanları dolaşarak daha iyi bir iş arar.

Umut Taksim-Bostancı hattında işleyen bir dolmuşta şoför olarak çalışmaktadır. Televizyon dizilerindeki hayatlardan etkilenen karısı Cemile’yi memnun etmek için, birlikte emlakçıları dolaşırlar, kiralık daha iyi bir ev ararlar.

Kayseri’den Boğaz Köprüsü’ne trafik polisi olarak atanmış olan Murat ise milyonlarca arabanın arasında kendini yalnız hisseder. Akşamları bir polis arkadaşıyla paylaştığı evde bilgisayarının başına oturur ve internet üzerinden kız arkadaş arar.

Şehrin varoşlarında yaşayan, şehrin merkezinde ise varoluş mücadelesi veren Fikret, Umut ve Murat’in hayalleri, birbirlerinden habersiz, her gün Boğaz Köprüsü üzerindeki sonsuz trafikte milyonlarca Istanbul’luyla birlikte kesişir.

FİLM HAKKINDA

Senarist ve yönetmen Aslı Özge “Biraz Nisan’dan sonraki ikinci uzun metraj filmi. “KÖPRÜDEKİLER” de İstanbul’un varoşlarında yaşayıp şehrin merkezine, Boğaziçi Köprüsü’ne hayatlarını kazanmaya gelen gençlerin hikayesini anlatıyor.

Aslı Özge, 2006 yılında Berlin’li yapımcı Fabian Massah ile Köprüdekiler projesi üzerinde çalışmaya başladı. Birlikte Istanbul’da yaptıkları kapsamlı araştırma sırasında köprü civarında çalışan bircok gencle tanıştı , onların içinden filmin ana karakterlerini secti.  Onlarla kendi mahallerinde ve evlerinde de görüşmeler yaptı.
Senaryoyu kahramanların gerçek hikayelerine dayanarak yazan Aslı Özge onlarla deneme çekimleri de yaptı.

Çogunlukla gerçek karakterlerle ve gerçek mekanlarda çekilen KÖPRÜDEKILER filminin çekimleri aralıklarla 1 yıl kadar sürdü.

Projenin Kültür Bakanlığı tarafından desteklenmesine rağmen Emniyet Genel Müdürlüğü çekimlerin gerçek polis ile yapılmasına izin vermedi. Bu yüzden filmdeki tüm polis rolleri için amatör ve profesyonel oyuncular ile çalışıldı.

2007 ylında Takva’nın yapımcısı Sevil Demirci yapımcı olarak projeye katıldı. Aynı dönemde görüntü yönetmeni Emre Erkmen (İki Kız-Kutluğ Ataman) ve editor Christof Schertenleib (“Import/ Export”, “Dog Days”) projeye dahil oldular.

Yapım sürecinde, KÖPRÜDEKILER İsviçre’de “NYON Visions Du Reel festivaline davet edildi. Sunumdan sonra Medienboard Berlin-Brandenburg ve Alman Film Fonu DFFF projeye destek verdiklerini açıkladılar.

Alman Farbfilm-Verleih ise Köprüdekiler’in Almanya dağıtımını üstlendi.

Ayrıca Alman TV kanalları Bayerischer Rundfunk ve ZDF/3sat ile Finlandıyalı TV kanalı YLE projeye dahil oldular.

2008 yazında editor Vessela Martschewski de (“Kill Daddy Good Night” – Michael Glawogger) Köprüdekiler ekibine katıldı.

Kaba montaj haliyle film Amsterdam Uluslararası Film Festivali IDFA’ya yapım sonrası sunum icin seçilen 7 projeden biri oldu.

Filmin montajı ise İstanbul’lu editor Aylin Zoi Tinel ile tamamlandı.

ASLI ÖZGE

1975’te Istanbul’da doğdu. 1999 yılında Marmara Universitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-Tv Bölümü’nden mezun oldu. 2000’de çektigi BüYüK HARF C adlı kısa filmiyle çeşitli festivallerde ödüller aldı. 2003’te, Alman Sinema-Tv Akedemisi’nin desteğiyle ve Alman televizyonu ZDF/3sat ortaklığıyla ilk uzun metrajlı filmi BİRAZ NİSAN’ı çekti. HESPEROS’UN ÇÖMEZLERİ  adlı belgesel filmini 2005’te Istanbul’da tamamladı. Aynı yıl Selanik Film Festivali’nde SOLUKSUZ adlı bir sonraki uzun metrajlı film projesiyle Balkan Fonu Senaryo Geliştirme Ödülü aldı. 2007’de Sundance Film Festivali Yeni Yönetmenler Ödülü’ne aday gösterildi. Son olarak bu proje Media Programı and Medienboard Berlin-Brandenburg Fonu tarafından desteklenen Nipkow Programına kabul edildi. Bir Almanya-Fransa ve Türkiye ortak yapımı olarak gerceklesecek olan film şu an finansman aşamasındadır. Aslı Özge 2000’den beri Berlin ve Istanbul’da yaşıyor.

Dağıtım: Özen Film
Filmin Künyesi:
Yapım Şirketi:    Endorphine Production & Yeni Sinemacılık
Yapımcı:        Fabian Massah & Sevil Demirci & Aslı Özge
Yönetmen:        Aslı Özge
Senaryo:        Aslı Özge
Görüntü Yönetmeni: Emre Erkmen
Tür:            Dram
Format:         35 mm.
Süre:             90 dk.

Oyuncular:

FİKRET PORTAKAL
MURAT TOKGÖZ
UMUT İLKER
CEMİLE İLKER

Bir yanıt yazın