Qüfür

QÜFÜR

Sinema izleyicisi 26 Nisan’da kara-komedi türündeki Qüfür adlı filmle buluşacak. Yönetmenliğini Mustafa Delazy ve Arafat Şavata’nın üstlendiği Gani Rüzgar Şavata’nın genel yönetmenliğini yaptığı filmde, sahte din hocalarının gerçeklerini gün ışığına çıkartırken, zamanımızda halen var olan kadına şiddet gerçeğinin de altı çiziliyor. Filmde ayrıca, İslam’daki ve toplumdaki kadının yeri ile ilgili tespitlerde bulunularak, kadın haklarının önemi vurgulanıyor.

Arafat Şavata, Cansu Taşkın, Ahmet Nesin, Ekrem Erkek, Leyla Bilginel, Ayşen Gruda, Sinan Bengier, Murat Soydan ve Selahattin Taşdöğen’in başlıca rollerini üstlendiği Qüfür adlı filmde, herkesin bildiği gerçekler, komedi dozu yüksek bir dille sinema izleyicisine aktarılıyor.

FİLMİN KONUSU: Limon Hoca lakaplı bir şeyh, dini ve kitleleri sömürmek için dini bir sermaye olarak gören umut tacirlerinin lideridir. Limon Hoca, geçmiş yaşına rağmen ağına düşürdüğü bir genç kızın ailesine cennetten tapu vaad ederek nikahına alır. Fakat Limon Hoca’nın gerdek gecesinde ölmesinden sonra, baş müridleri onun yerine mindere geçmek için birbirleriyle yarışır ve artık dergah çok çeşitli entrikalara sahne olur. Fakat bu kargaşa tarikatta kimsenin işine gelmeyecektir. Çarkın aynı şekilde dönmesi için baş mürit olam Mılla vekilen mindere geçici olarak oturtulur. Diğer taraftan da köşkün mimarı Maşallah ve cemaatte sözü geçen diğer baş müridler Limon Hoca’nın uzun zamandır kayıp olan oğlu (mecnun)Usko’yu bulup, babasının yerine oturtmak isterler. Olaylar dergah siyasetinde bu şekilde gelişirken, derin bir aşk yaşayan Fatma ve Yusuf’un yolları da bu dergahta kesişecektir.

Kara mizah Komedi türündeki filmin yapımcılığını 7. Sanat Sinema ve Delazy Film üstlenirken, dağıtğımı Özen Film tarafından gerçekleştiriliyor.

FİLMDEN NOTLAR

Filmin senaryo aşaması üç yıl sürdü.

Senaryo aşamadında 10’a yakın sahte hocanın dergahına gizlice girildi. Dergahlarda gizli kamera çekimleri de yapılarak, filmde bu sahneler bire bir sinema izleyicisine aktarılıyor.
Yine filmin hazırlık ve senaryo aşamasında başta Van, Elazığ, Malatya, Adıyaman olmak üzere birçok şehirdeki ünlü sahte hocalar gerçek kimlikler gizlenerek ziyaret edildi ve bilgi toplandı.

Filmde bir dönem haberleri sıkça mesgul eden bazı karakterler, gerçek yaşadığı olaylarla filmin birçok sahnesinde yer aldılar.

Filmde Aşyen Gruda ‘Anukyan’ adlı bir genelev patroniçesini canlandırıyor.

Filmdeki oyuncuların roller gereği sakallarının uzun olması gerektiğinden, çekimlerden 1.5 yıl öncesinde traş olmayı bıraktılar. Filmde hiçbir oyuncuya takma saç-sakal kullanılmadı. Tüm oyuncular gerçek saç ve sakallarıyla kamera karşısına geçtiler…

Filmin genel yönetmeni Gani Rüzgar Şavata, konuk oyuncu olarak yer aldı.

QÜFÜR

YAPIM ŞİRKETİ: 7. SANAT SİNEMA
YAPIMCI: ARAFAT ŞAVATA-MUSTAFA DELAZY
YÖNETMEN: ARAFAT ŞAVATA-MUSTAFA DELAZY
GENET YÖNETMEN: GANİ RÜZGAR ŞAVATA
HİKAYE: 7. SANAT SİNEMA SENARYO GRUBU
SENARYO: 7. SANAT SİNEMA SENARYO GRUBU
GENEL KOOR.: ENGİN RÜZGAR
UYGULAYICI YAP.: ŞERAFETTİN KURT
GÖRÜNTÜ YÖN.: SELİM ÖZYILMAZ
YARDIMCI YÖN.: SERKAN ORHUN
REJİ COORD.: NEVZAT TURGAY
KURGU: OKTAY ARABACI-DUYGU ARABACI
MÜZİK: SAFFET ULCAY
SANAT YÖN.: MELİS GÜRBÜZ
KOSTÜM TAS.: GÜLBİN İNCİ
SES: SONER KOÇ
IŞIK: META FİLM
MAKYAJ: CELAL GONCA
SAÇ TASARIM: SABAHATTİN İNCİ
SÜRE: 100 DK.
VİZYON TARİHİ: 26 NİSAN 2013
ÇEKİM YERİ: İSTANBUL
LABORATUVAR: ŞAFAK STÜDYOLARI, MAKİNİST FİLM
OYUNCULAR: ARAFAT ŞAVATA (YUSUF), CANSU TAŞKIN (FATMA), AHMET NESİN (USKU), EKREM ERKEK (MAŞALLAH), LEYLA BİLGİNEL (GÜLİZAR), HAVİN SAÇ (CENNET), NECATİ ER (MILLA), AYŞEN GRUDA (ANUKYAN), AHMET SATILMIŞ (HASAN), SİNAN BENGİER (LİMON HOCA),  MUHAMMED CANGÖREN (BEKİR), SELAHATTİN TAŞDÖĞEN (DALLİ), İLKER SAVAŞKURT (İBRAHİM), ŞAHİN BURHAN (ŞEHO), NELLİ PODCOPAI (CEMİLE), ÖZLEM CEYLAN (SULTAN), MEHMET ÖZDÜL (KOMUTAN), ALİ SULTAN (DEDE), VE MURAT SOYDAN (NEVZAT)

Bir yanıt yazın