Yılbaşı Gecesi – New Year’s Eve

YILBAŞI GECESİ
“New Year’s Eve”

Yönetmen-yapımcı Garry Marshall, yıldızlardan oluşan oyuncu kadrosu eşliğinde 2011 tatil sezonunun gelişini romantik komedi “New Year’s Eve/Yılbaşı Gecesi”yle müjdeliyor.
“New Year’s Eve/Yılbaşı Gecesi” yılın en baş döndürücü gecesinde New York şehrinin ritmi ve vaat ettikleri içinde anlatılan iç içe geçmiş hikayelerle sevgiyi, umudu, bağışlamayı, ikinci şansları ve yeni başlangıçları kutluyor.
Filmin zengin oyuncu kadrosu Oscar® ödüllü Halle Berry, Jessica Biel, Jon Bon Jovi,Oscar® adayı Abigail Breslin, Chris “Ludacris” Bridges, iki Oscar® ödüllü Robert De Niro, Josh Duhamel, Zac Efron, Hector Elizondo, Katherine Heigl, Ashton Kutcher, Seth Meyers, Lea Michele,Sarah Jessica Parker, Oscar® adayı Michelle Pfeiffer, Til Schweiger, iki Oscar® ödüllü Hilary Swank ve Sofia Vergara’dan oluşuyor.
Senarist Katherine Fugate ile yapımcılar Mike Karz ve Wayne Rice, geçtiğimiz yılın romantik komedisi “Valentine’s Day/Sevgililer Günü”nden sonra “New Year’s Eve/Yılbaşı Gecesi”nde Marshall’la bir kez daha bir araya geldiler. Filmin yönetici yapımcılığını Toby Emmerich, Samuel J. Brown, Michael Disco, Josie Rosen ve Diana Pokorny; ortak yapımcılığını ise Heather Hall gerçekleştirdi.
Filmin kamera arkasındaki yaratıcı ekibi, görüntü yönetiminde Charles Minsky, yapım tasarımında Mark Friedberg, kurguda Michael Tronick ve kostüm tasarımında Oscar® adayı Gary Jones’dan oluşuyor. Filmin müziği ise ve Oscar® adayı besteci John Debney’nin imzasını taşıyor.
New Line Cinema, bir Wayne Rice/Karz Entertainment yapımı olan Garry Marshall filmi “New Year’s Eve/Yılbaşı Gecesi”ni sunar. Filmin dağıtımını bir Warner Bros. Entertainment kuruluşu olan Warner Bros. Pictures gerçekleştirecek.

www.yilbasigecesifilm.com

YAPIM HAKKINDA

Yeni Başlangıçlar ve İkinci Şanslar

Yılbaşı Gecesi… hayatı sıfırlamanın büyük düğmesi.
Sevgiyi pek çok zengin, sıcak ve komik biçimlerde yansıtan filmleriyle ünlü yönetmen Garry Marshall yılbaşı gecesini, “muhasebe yapmak, önceki yılın hataları ve nasıl daha iyisini yapabileceğiniz üzerinde düşünmek için mükemmel bir fırsat. Sahip olduklarınız için şükretme zamanı. Ama aynı zamanda eğlenceli, heyecanlı, beklenti ve hatta biraz da çılgınlık dolu bir zaman. Çoğunlukla, yeniden şansınızı denemeye gönüllüyseniz istediğiniz her şeyin yeniden mümkün göründüğü, umut dolu bir zaman” olarak tanımlıyor.
Marshall söylediğinde ciddi: Hayatının aşkı olan eşi Barbara’yla yaklaşık 50 yıl önce bir Yılbaşı gecesinde nişanlanmış. Marshall o geceyi şöyle aktarıyor: “Filmde Halle Berry’nin giydiği renkte bir elbise giymişti. Birbirimize aşıktık; dans ediyorduk ve şöyle dedik: ‘Deneyelim bakalım nasıl gidecek’. Yılbaşı her zaman eşimin en sevdiği tatildir”.
Yadsınamaz bir şekilde, romantizm 31 Aralık’ın geriye sayım saatlerinde gecenin yıldızıdır çünkü pek çok çift o özel geceyarısı öpücüğünü iple çeker; bazıları hayat boyu bağlılık yemini etmek için gecenin büyüsünden yararlanır; başka bazı insanlar da “doğru kişi” olabilecek biriyle şanslarını denemeye karar verirler. Fakat bu özel gecenin duygusal uzantısı çok daha öteye gider. “New Year’s Eve/Yılbaşı Gecesi” romantizmi çok sayıdaki keyifli ve çıldırtıcı evreleriyle birlikte sunsa da, sevginin başka bazı yönlerine de yer veriyor: Bağışlama, şefkat, ve insanların yüreklerini farklı bakış açılarına açmaları şeklindeki gündelik mucize gibi.
Film her gün yaşanan sayısız öyküler arasından rastgele seçilmiş bir dizi bireysel hikayenin anlatımıyla bu fikirleri işliyor. Her hikaye birbirinden bağımsız ama bazıları birbirleriyle kısaca temas ederken, bazıları da mükemmelce sonlanacak şekilde kesişiyorlar. Bir zamanlar bir caz grubunun bateristi olan Marshall, “Her sahnenin arka planında müziği, diyaloglarda ritmi ve notaları duyuyorum. ‘New Year’s Eve/Yılbaşı Gecesi’nde çok dokunaklı bazı sahneler, bol komedi, anlatılacak pek çok farklı hikaye ve her birinin kendine özgü bir ritmi var. Parçaların yerIerini oynatmayı, bir sahnenin yoğunluğuyla diğer bir sahnenin hafifliğini dengelemeyi seviyorum” diyor.
Yapımcılar Mike Karz ve Wayne Rice en uygunlarını bulana dek düzinelerce potansiyel karakter ve senaryoyu irdelemek üzere Marshall ve “Valentine’s Day” senaristi Katherine Fugate’le yeniden bir araya geldiler. “Geniş bir ilişki yelpazesi üzerinden filmin temalarını en iyi yansıtacak deneyimler ve ortamlar hakkında konuştuk” diyen Fugate, şöyle devam ediyor: “Bir tane ilk aşk hikayesi, bir tane de bağışlama hikayesinin yanında, risk alma, bir şeylerin peşini bırakma, eski bir aşkı tekrar görme, kendini affettirme, bebek sahibi olma, yeniden başlama hakkında hikayeler istedik… ve hepsinin merkezinde itici güç olarak sevgi olmalıydı”.
Karz ise şunları söylüyor: “Ayrıca, beklemeyeceğiniz yönlere giden, ya da bağ kuracaklarını tahmine etmediğiniz kişilerle etkileşime geçen karakterler arayışındaydık. Katherine sadece bu bireyleri yaratmakta değil, onların hikaye akışlarını çok doğal bir şekilde dokuma konusunda da inanılmaz yetenekli”.
“Bu tür kalabalık kadrolu filmlerin ilginç yönlerinden biri tüm sekansın tek bir günde geçtiği şekilde tasarlanmalarıdır” diyor Rice ve ekliyor: “Filmin üçüncü perdesinde genellikle saatin tiktakları duyulur. Bu filmde de herkes için eylemi tetikleyen gerçek bir saat tiktakı var. İzleyicileri tüm olasılıklara götüren bir hız trenine bindirebilirsiniz ama geceyarısı saat on ikiyi vurduğunda tüm olasılıkların aynı anda sonuca bağlanması gerekir”.
Marshall’ın “New Year’s Eve/Yılbaşı Gecesi” kutlamasının Hollywood’un pek çok birinci sınıf oyuncusunu çekmesinde şaşılacak bir şey yok. Bunun öncelikli nedeni, ünlü yönetmenle çalışma zevkini yaşamak. Filmin kayda değer oyuncu kadrosunda birden fazla nesil bir araya geliyor: Halle Berry, Jessica Biel, Jon Bon Jovi, Abigail Breslin, Chris “Ludacris” Bridges, Robert De Niro, Josh Duhamel, Zac Efron, Hector Elizondo, Katherine Heigl, Ashton Kutcher, Seth Meyers, Lea Michele, Sarah Jessica Parker, Michelle Pfeiffer, Til Schweiger, Hilary Swank ve Sofia Vergara.
Sinemaseverler için bir diğer sürpriz de Jake T. Austin, Jim Belushi, Cary Elwes, Carla Gugino, Cherry Jones, Jack McGee, Joey McIntyre, Alyssa Milano, Sarah Paulson, Sarge ve Yeardley Smith gibi çok sayıda yıldızın da küçük ve yardımcı rollerde Yılbaşı’nı kutlayacak isimler olması.
Ashton Kutcher ve Jessica Biel, yine bir tatil filmi olan “Valentine’s Day”in ardından bir kez daha Marshall’la bir araya geldiler ama ikili o filmde bütünüyle farklı karakterler canlandırmışlardı. Kutcher, “Filmi Garry’nin yönettiğini söylediklerinde senaryoyu bile okumadan kabul ettim” diyor.
Marshall’ın “Frankie and Johnny” filminde rol almış olan Michelle Pfeiffer da aynı görüşte: “Garry’yi seviyorum. Muazzam bir enerjisi var ve her an her şeye hazır. İzleyicilere hakikaten keyif alacakları, bağ kuracakları ve gülecekleri bir hikaye verme konusunda en iyilerden biridir. Bunun parçası olmayı kim istemez ki?”
Oyuncu kadrosunun diğer üyeleri için ise “Garry Marshall deneyimi” yeniydi. Bunlardan biri olan Hilary Swank, bunun almanı çabucak kavradığını söylüyor: “Onun neden bir komedi efsanesi olduğunu anlıyorum. İçgüdüleri çok yerinde. Her zaman daha komik bir replik ya da drama ile komedi arasında dengeyi sağlayan unsurlar buluyor. Hikayeden mizahı öyle bir şekilde çıkarıyor ki sadece komik olduğu için değil aynı zamanda çok doğru olduğu için gülüyorsunuz”.
Oyuncu olmasından çok önce bile Marshall’ın filmlerinin hayranı olan Zac Efron, daha ilk görüşmelerinde deneyimli yönetmenle çok iyi uyuştuklarını söylüyor: “Kendisi müthiş havalı. Farklı nesillerden olabiliriz ama yine de konuşacak çok şey bulduk. Bence Garry’yle tanışıp anında onun coşkusuna kapılmamak elde değil. Tek yapabildiğimiz, ona ayak uydurmaya çalışmak”.
“Valentine’s Day”in Los Angeles’ta geçmesi ve şehrin en güzel mekanlarından bazılarını sergilemesi gibi, “New Year’s Eve/Yılbaşı Gecesi” de New York’u, nefes kesici, baş döndürücü, kinetik, ihtişamlı ve yılın yaklaşmakta olan en önemli gecesi için ışıl ışıl süslenmiş hâliyle, ikonik derecede aşina mekanları ile şehrin nispeten daha az bilinen güzelliklerini harmanlayarak portreliyor.
“Bu film Garry’nin New York şehrini kutlayışı” diyor Karz.
Ortalama bir günde, Times Meydanı’ndan yaklaşık 500.000 kişi geçiyor, fakat 31 Aralık’da bu rakam ikiye katlanıyor ve dünyanın dört bir yanından milyarlarca insan da televizyondan bu şehri izliyor. “Londra, Paris, Moskova gibi diğer büyük şehirlerde de dev partiler yapılıyor ama bence yine de her yerdeki insanlar New York’ta topun düşüşünü bekliyorlar” diyor Halle Berry ve ekliyor: “Büyük Elma’nın başka bir şeyi var”.
Bronx’ta doğup büyümüş olan Marshall, her zaman New York şehriyle yakından özdeşleştirilmiştir. Yönetmen film için sonsuz miktarda canlı anısından yararlandığını belirtiyor: “Çocukken bile, yılbaşı benim için çok önemli bir geceydi. Aslında bu yetişkinlere hitap eden bir kutlama ama çocukların da hoşuna gidiyor çünkü her yerde çok fazla heyecan var; özel bir şeyler olup bittiğini fark etmemelerine imkan yok; ve eğer şanslılarsa, anne babaları onları geceyarısında yarı uykuluyken birazcık ses çıkartmaları için yataklarından kaldırırlar. Bizim ailemizde tencerelere vurularak tempo tutulur ve camlardan bağırılırdı. Sonra biraz büyüdüğümde, topun düşüşünü izlemek için Times Meydanı’na gittim. Sonrasındaysa müzisyen olarak oradaki kulüplerden bazılarında çaldım”.
Yönetmen sözlerini şöyle sürdürüyor: “Filmde o anların bazılarını tekrar yaşamak muhteşemdi. Zaten Yılbaşı Gecesi insanlara bunu yapar, anıları canlandırır. Hem ileriye hem de geriye bakmanıza ve, ‘Gelecek yıl bu zamanlar nerede olacağım?’ demenize neden olur”.

Beş…  Dört…  Üç…  İki…  Bir…
Yeni Yılınız Kutlu Olsun!

Bir yanıt yazın