ATATÜRK’ÜN HAYATI “VEDA” İLE BEYAZPERDE’DE
Yıl 1881, Selanik. Mustafa’nın doğumuyla Ali Rıza Efendi ve Zübeyde hanım büyük bir mutluluk yaşarlar…
Yıl 1887, Mustafa, Molla Fatma Kadın Mektebi’ne arkadaşı Salih Bozok ile birlikte gider. Daha okulun ilk gününde arkadaşını korumanın bedelini falakaya yatarak öder…
Yıl 1894, Mustafa yıllardır hayalini kurduğu okulda, Askeri Rüştiye’dedir… Aynı yıl evini terkeder…
Yıl 1911, Mustafa ve Salih subay olmuştur. Çöken, can çekişen bir imparatorluğun cephelerinde savaşırlar…
Yıl 1912, Balkanlardan göç başlamış, Selanik düşmüştür…
Yıl 1915, Çanakkale’de ortalık cehennem gibidir. Mustafa Kemal, Nuri Conker ve yanlarındaki subaylar çetin bir savaşın içindedirler.
Yıl 1919, Mustafa Kemal ayna karşısında general üniformasını çıkarır, katlar… Mustafa Kemal artık sivil olmuştur. Vatanı kurtarmak için mücadelesine arkadaşlarıyla birlikte sivil olarak devam edecektir. En büyük desteklerden birisi Kazım Karabekir’den gelir “Kolordum ve ben, Milli Mücadele’de emrinizdeyiz Paşam”…
Yıl 2010, Salih Bozok’un anlatımıyla, dostluğun, Atatürk’ün hayatının dönüm noktalarının, vatanı kurtarmak için ölüme meydan okuyan bir kuşağın komutanının hikayesi “VEDA” ile sinemalarda…
“Veda” 26 Şubat’ta sinemalarda…
Veda Hakkında
Yapımcılığını Kamera Film’in, senaryosunu ve yönetmenliğini Zülfü Livaneli’nin üstlendiği filmin müzikleri de Livaneli’ye ait.
“Veda” filminin başrollerinde Sinan Tuzcu, Serhat Mustafa Kılıç, Dolunay Soysert, Ezgi Mola, Özge Özpirinççi, Burhan Güven yer alıyorlar.
Tamamı yerli sermaye ile hazırlanan bu projede, 13 kişilik İtalyan ve Alman teknik ekip görev aldı. Ünlü Alman görüntü yönetmeni Peter Steguer’in yanı sıra İtalyan sanatçılar Aldo Signoretti (Saç) ve Vittorio Sodano (Makyaj) bu ekibin içindeki isimlerdendi. Veda için Türkiye’ye 1200 kg. makyaj malzemesi geldi. Bu proje için 150 adet gerçek saçtan peruk yapıldı. Makyaj ve saç ekibi için 2 mobil kuaför ve makyaj salonu, bir adet makyaj laboratuarı özel olarak tasarlandı ve üretildi.
Devamlı çalışan 29 araç, 98 kişilik ekip ve 2000 kişilik figürasyonla Türkiye’nin en kalabalık prodüksiyonu gerçekleştirildi. “Veda” çekimleri Ayvalık, İzmir ve Antalya’da gerçekleşti. Savaş sahneleri doğal plato olan Seferihisar’da çekildi. Uşakizade köşkü gibi gerçek mekanların yanı sıra Atatürk’ün arabası ve vagonu da çekimlerde kullanıldı.
VEDA KÜNYE
YAZAN-YÖNETEN : Zülfü Livaneli
YAPIMCI : Tibet Kaan Demirtaş
Özkan İpek
YAPIMCI : Sevda Kaygısız
GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ : Peter Steuger
SANAT YÖNETMENİ : Hakan Yarkın
EDİTÖR : Ulaş Cihan Şimşek
MÜZİK : Zülfü Livaneli
KOSTÜM TASARIM : Baran Uğurlu
YAPIM KOORDİNATÖRÜ : Korhan Uğur
YARDIMCI YÖNETMEN : Yağız Akaydın
IŞIK ŞEFİ : Engin Altıntaş
SES : Levent İntepe
MAKYAJ : Vittorio Sodano
SAÇ : Aldo Signoretti
KEY&ART and WEB : Emrah Yücel-Iconisus
OYUNCULAR
SİNAN TUZCU
SERHAT MUSTAFA KILIÇ
DOLUNAY SOYSERT
EZGİ MOLA
ÖZGE ÖZPİRİNÇCİ
BURHAN GÜVEN
FİKRET KAĞAN OLCAY
BARTUNÇ AKBABA
KENAN BAL
SUNAY AKIN
MELAHAT ABBASOVA
KAYA AKKAYA
TEKİN TEMEL
BAHTİYAR ENGİN
Resimler: